Promocija knjige Gorana Markovića večeras na 37. Filmskom Festivalu Herceg Novi: Intrigantna priča o žiteljima Beograda i ljubavni trougao 1Foto: Radmila Radosavljević

U okviru 37. Filmskog festivala Herceg Novi, u periodu od 24. do 27. avgusta, održaće se prvi Montenegro Film Rendezvous, na kojem će Goran Marković, jedan od najvažnijih reditelja ovog prostora voditi masterklas, a večeras u 19 h, u Dvorani Park, zakazana je festivalska promocija njegove nove knjige „Zavod“.

Služeći se i rečju i slikom, pisac, scenarista i reditelj Goran Marković u svom novom romanu „Zavod“ (izdavač Laguna), ispisao je intrigantnu priču o poznatim žiteljima Beograda, a glavni protagonisti su psihijatar i pozorišni reditelj Hugo Klajn, pijanistkinja i muzikolog Stana Đurić i vlasnik i direktor „Politike“ Vladislav Ribnikar.

Priča o njihovim isprepletanim odnosima utoliko je zanimljivija što im se sudbine i karijere prelamaju kroz dve različite epohe, onu pre i onu posle Drugog svetskog rata. Zavod, reč izabrana za naslov ovog romana, zapravo skraćeno ime Zavoda za lečenje hladnom vodom, elektricitetom, švedskom gimnastikom i masažom, koji je osnovan i koji je radio između dva svetska rata u Beogradu, bio je mesto gde su se prvi put sreli Hugo Klajn i Stana Đurić Ribnikar…

„Na podatke o Zavodu, koji je stvarno postojao s početka dvadesetog veka na Dorćolu, naišao sam slučajno, preko naučnog rada o doktoru Avramu Farkiću, osnivaču i vlasniku prvog zavoda za fizikalno lečenje u Srbiji, koji je uradila Jelena Jovanović Simić“, izjavio je Marković.

„Tom radu me je privukao pomalo čudno ime Zavoda za lečenje hladnom vodom, elektricitetom, švedskom gimnastikom i masažom, koji mi je obećavao nešto bizarno. Međutim, čitajući taj rad, pored podataka o Farkiću, pronašao sam i čudne ilustracije, koje u današnje vreme deluju čak i komično, kao imena nekoliko drugih lekara koji su sa njim u Zavodu radili.

Jedan od tih lekara, kako Marković opisuje junake svog romana, bio je naš prvi psihoanalitičar Hugo Klajn, s kojim se upoznao na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je on pred kraj života predavao pozorišnu režiju.

„I sâm sam u svojim predavanjima koristio njegov udžbenik „Osnovni problemi režije“. Tako sam od švedske gimnastike prešao na probleme psihoanalize i odlučio da Klajn bude centralna ličnost moga romana. Ali, u ovoj priči meni je najprivlačniji bio ljubavni trougao.

„Hugo Klajn je, po svoj prilici, načinio za lekarsku etiku prilični prekršaj, zaljubio se u svoju pacijentkinju, pijanistkinju Stanu Đurić Ribnikar i zbog toga napustio lekarsku praksu i postao pozorišni reditelj. Po prezimenu Stane shvatićete kako je ona u tom trenutku bila udata za Vladislava Ribnikara, vlasnika „Politike“ i beogradskog milionera.

On je, ispostavilo se, bio ne manje interesantna ličnost od Klajna, a žena je u tom trouglu takođe bila značajna umetnica i, pre svega, ličnost. Biografije aktera u tom trouglu, uzbudljive i sasvim neočekivane, bile su materijal za konstrukciju priče“, izjavio je Goran Marković, koji se zbog zabrane naše vlasti i nemogućnosti da snima filmove ponovo okrenuo pisanju knjiga, i od nedavno živi u Trstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari