Promocija knjige „Uspomene na Crvenu Zastavu” na Joakimfestu 1Foto: UK Koraci

 

Sutra, u sredu, 9. oktobra u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru održaće se promocija knjige knjige Milovana Mračevića „Uspomene na Crvenu Zastavu i druge drame”.

Knjigu Mčarvićevih drama objaviila je Ustanova kulture Koraci a njena promocija se održava u okviru pratećeg programa 19. Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfesta.

Na promociji knjige (Mala scena KST) „Uspomene na Crvenu Zastavu i druge drame” će predstaviti: Mirko Demić, urednik knjige, autor Milovan Mračević, Lela Vujošević, i glumci Bogdan Milojević i Marija Rakočević.

Moderator programa je Nenad Glišić, književik.

Inače, kao što je Danas svojevremeno pisao predstava „Uspomene na Crvenu Zastavu”, po motivima drame Milovana Mračevića i u režiji Aleksandra Lukača imala je svoju premijeru početkom maja 2022. godine na Velikoj sceni kragujevčkog Teatra.

– Pre dvadesetak godina razgovarao sam sa čovekom koji je radio u Zastavinoj namenskoj proizvodnji o razlici života u Kragujevcu za vreme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu: „Srušila se čitava jedna civilizacija”, istakao je tada autor drame Mračević.

Po njegovim rečima „bila je to rečenica koja ga je od tada proganjla i ima mnogo veze sa njegovom odlukom da napiše komad o čoveku koji je prevaren da veruje da se vratio u vreme kada je stara civilizacija još uvek postojala”.

Predstava „Uspomene na Crvenu Zastavu” i danas je na repertoaru Knjaževsko-srpskog teatra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari