Promocija pesničke knjige "Ključevi duše" uz arije naše operske dive Irene Zarić 1Foto R. Radosavljević

Predstavljanje pesničke knjige „Ključevi duše“, koju je pesnik Mika Vlacović Vladisavljević posvetio operskoj divi Ireni Zarić, pokazalo se neobičnim i u posveti i u promociji – bilo je to književno-muzičko veče u kojem je brojna publika mogla da uživa u snimcima najpopularnijih arija iz opera „Karmen“, „Cavalleria rusticana“, kompoziciji „Ave Maria“, kojima se naša mecosopranistkinja proslavila i u svetu.

Nekadašnja zvezda Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, koja danas živi i radi u Milanu, dobitnica prestižnih priznanja čiju karijeru obeležavaju nastupi u Italiji, Španiji, Metropoliten Operi u Njujorku, Rusiji, Švajcarskoj, Japanu, Venecueli, Brazilu, Australiji, Kanadi…, saradnja sa velikim imenima (Renata Skoto, Licia Albanese, Mariana Kristos, Pavaroti, Plasido Domingo…), kaže za Danas da je i sama bila iznenađena i knjigom i promocijom.

– Zanimljivo i prelepo veče prepletenih emocija i umetnosti – umetnost pisane reči i operska muzika. A kada mi je pesnik Mika Vlacović Vladisavljevć predložio da napravimo prezentaciju njegove knjige poezije „Ključevi duše“, koju je namenio meni, bila sam zbunjena i pomalo skeptična. Prvi put u životu mi se dešava tako nešto. Na sceni pred publikom uvek sam samo pevala i za to dobijala pohvale i kritike, a sada sam dobila stihove, i nastupila ne kao izvodjač, nego više kao posmatrač i uživalac u prelepoj poeziji – kaže Irena Zarić.

– Sve moje sumnje kako će proteći predstavljanje ove knjige nestale su kada sam iz publike osetila onaj divni talas pozitivne atmosfere i zainteresovanosti. Raduje me što se publici dopao taj neobičan spoj dve umetnosti i što je tako toplo reagovala. Moram priznati da sam se osećala počastvovanom na dodeljenoj mi ulozi pesnikove muze inspiracije, a da to nisam ni znala, a najviše me raduje što se publika bolje upoznala sa knjigama ovog vrsnog pesnika i pisca.

Kako ističe, možda bi ova kombinacija umetničkog preplitanja mogla da bude primer za neke buduće inspiracije, jer umetnosti i emocija nije nikada dovoljno, a danas je, u ova luda i teška vremena potrebnije nego ikada.

O knjizi „Ključevi duše“ kao recenzetkinje govorile su Marija Jakšić, književnica i pesnikinja (redovna članica Akademije Pontificia Tiberina u Rimu), i Gordana Opalić, profesorka književnosti i pesnikinja iz Novog Sada.

– Čini se da poezija nestaje, a ona je tu pred nama i demantuje takva mišljenja. Ona je „svežina sveta i vizija stalno nečeg novog i slutećeg“. Kroz ovu zbirku stihovima idemo za tragovima pesnikovog života između jave i sna. U „Ključevima duše“ on se obraća njoj, svojoj muzi…Pesnik se bori sa zlom, lepotom, dobrotom i svim onim vrlinama koje ljudsko biće treba da poseduje, smatrajući da će poezija spasiti čoveka, čovečanstvo – rekla je u svojoj recenziji Gordana Opalić.

Knjigu „Ključevi duše“ objavio je „Galaksijanis“, a stihove je čitala glumica Marina Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari