emancipacija vs tradicionalizam

Promocija zbornika radova „Emancipacija VS tradicionalizam: Beta Vukanović i put ka modernoj slici“ biće održana 21. januara, u Konaku kneginje Ljubice, s početkom u 12 časova.

Ulaz je besplatan.

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja slikarke Bete Vukanović (1872–1972) i realizacije izložbe Beta Vukanović – klasik moderne Muzej grada Beograda je priredio ovaj zbornik koji su uredili prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan.

U njemu je ponuđeno je novo tumačenje života i rada ove višemedijske umetnice, likovne pedagoškinje i prve umetničke karikaturistkinje u Srbiji, čiji je opus sagledan u kontekstu evropske umetnosti i kulture poznog XIX i prvih decenija XX veka.

Primenom savremene naučne metodologije, autori prof. dr Igor Borozan, prof. dr Jasmina Čubrilo, msr Ana Vranješ i msr Isidora Savić su rasvetlili različite segmente slikarkinog stvaralaštva, ukazujući na tradicionalno i modernizatorsko delovanje Bete Vukanović na srpskoj/jugoslovenskoj umetničkoj sceni i na njenu težnju ka stvaranju osobene moderne slike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari