Promocija zbornika radova “Spomenička skulptura posvećena NOB-u u Jugoslaviji 1945 – 1991” u Muzeju Jugoslavije 1Foto: Muzej Jugoslavije

U petak 27. septembra u 18 časova, Muzej Jugoslavije u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine, organizuje promociju zbornika radova „Spomenička skulptura NOB-a u Jugoslaviji 1945 – 1991“.

Zbornik je objavljen u okviru istoimene Nacionalne naučne konferencije sa međunarodnim učešćem koja je održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, 3. novembra 2023, a sa ciljem da se otvore mogućnosti za celovitije interpretacije i vrednovanja spomeničke plastike iz socijalističkog razdoblja i pruži presek tipologije oblikovanja, tumačenja i valorizacije spomenika u bivšim jugoslovenskim republikama, nadograđen saznanjima iz oblasti društvenog pamćenja.

Spomenčka skulptura posvećena Narodnooslobodilačkoj borbi, socijalističkoj revoluciji i antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu na jugoslovenskom prostoru je u proteklim godinama postala predmet velikog interesovanja i značajnog broja istraživanja naučne zajednice u regionu i na internacionalnom planu.

Spomenici podignuti u periodu između 1945. i 1990. godine smatraju se autentičnim ostvarenjima socijalističke Jugoslavije, kako u ideološkom, tako i u kulturno-istorijskom i umetničkom smislu. Prema dostupnim podacima na prostorima bivše Jugoslavije podignuto je između 30.000 i 100.000 spomenika i spomen-obeležja posvećenih socijalističkoj revoluciji, NOB-u i žrtvama Drugog svetskog rata.

Promocija zbornika radova “Spomenička skulptura posvećena NOB-u u Jugoslaviji 1945 – 1991” u Muzeju Jugoslavije 2
Foto: Muzej Jugoslavije

U Zborniku su predstavljeni doprinosi recentnih istraživanja spomeničke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji, koja sa različitih metodoloških pozicija i uzimajići u obzir tipološku i semantičku slojevitost ovog obimnog korpusa lokalne baštine razmatraju i problematizuju istoriju i sadašnjost spomenika: uslove i kontekste spomeničke produkcije, njihovu formalnu i retoričku heterogenost, kao i ideološke i političke aspekte njihovog nastanka i delovanja kroz vreme, te status i društveni potencijal ovih spomenika u savremenosti.

Budući da spomenici predstavljaju segment umetničke produkcije koji je direktno povezan sa ideološkim, političkim, socijalnim i ekonomskim aspektima zajednica koje ih podižu i neguju, zanemaruju ili skrnave, od posebne važnosti nam je bilo da u ovaj doprinos razumevanju i rasvetljavanju prošlosti i aktuelnosti spomeničke skulpture uključimo poglede i znanja različitih disciplina: istorije umetnosti, arhitekture, istorije, muzeologije, studija saćanja.

Na promociji zbornika će pored urednica izdanja Ane Ereš (Filozofski univerzitet u Beogradu) i Suzane Vuksanović (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad ) govoriti Olga Manojlović Pintar (Institut za noviju istoriju Srbije, Beograd) i Katarina Mitrović (Istorijski muzej Beograd ).

Program će ispred Muzeja Jugoslavije moderirati Ana Panić, viša savetnica Muzeja Jugoslavije, i on će biti realizovan u okviru Dana evropske baštine.

Publikacija je objavljena u izdanju Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Promocija zbornika će biti održana u bašti muzejskog kafea. Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari