Da je Orson Vels 1941. godine sa filmom “Građanin Kejn“ debitovao kao reditelj igranog filma, dobro je poznata činjenica svim filmofilima. Ali, manje je poznato da Vels nije prvi put privukao pažnju javnosti ovim filmom. “Kejn“, iako Velsov najpoznatiji film, ne predstavlja njegov prvi profesionalni susret sa bioskopskim platnom.

 Taj susret se desio tri godine pre ovog holivudskog debija, u obliku četrdesetominutnog snimka filma “Previše Džonsona“ (Too Much Johnson), koji predstavlja oživljavanje jedne farse iz 1894. godine, za koju je Vels verovao da će ga odvesti do Brodveja, u sezoni 1938. godine.

Generacijama unazad proučavaoci Velsovog rada bili su zainteresovani za ovaj film, koji predstavlja njegovo prvo profesionalno iskustvo, a za koji se više od pedeset godina nije znalo da postoji. Vels nikada nije do kraja montirao sve snimke, a kada se šou završio nakon katastrofalnog prijema u Konektikatu, on je ostavio film po strani i zaboravio na njega.

Negde 1978. Vels je za jedan filmski časopis izjavio da je pronašao film “Previše Džonsona“ u svojoj vili u Španiji, ali da ne zna da li mu ga je neko doneo, ili ga je sve vreme imao kod sebe. Film je tada, kako je rekao Vels, bio u odličnom stanju, ali ubrzo posle toga došlo je do požara u vili, koji je uzrokovao ogromnu štetu, pa se verovalo da je i Velsov film spaljen.

Ali, ispostavilo se da ipak nije bilo tako. “Previše Džonsona“ se pojavio, ali ne u Španiji, već u Pordenoneu, italijanskom lučkom gradu, u skladištu Cinemazerto art bioskopa. Kako je snimak završio u Italiji i dalje je misterija, rekao je Paolo Cherchi Usai, viši kustos Džordž Istman muzeja filma i fotografije u Ročesteru, koji je i obelodanio da je snimak pronađen. Da pronađeni film predstavlja “intelektualni most” između pozorišne i filmske karijere Velsa, ključ za razumevanje kako se nosio s obe discipline, ali i “momenat kada se zaljubio u film”, mišljenje je kustosa Džordž Istman muzeja.

“Previše Džonsona” je komična priča o ženskarošu Augustu Bilingsu, koji uzima lažni identitet i predstavlja se kao Džonson, vlasnik plantaže na Kubi. Po dolasku u Čile, Bilings otkriva da Džonson, vlasnik plantaže, zaista postoji.

Svetska premijera filma će se održati 9. oktobra na festivalu nemog filma u Pordenoneu, a američka premijera uslediće nedelju dana kasnije u Džordž Istman muzeju. Ukoliko finansijski uslovi to dozvole, film će biti postavljen i na Jutjub.

Velsov tinejdžerski film

Vels je sa drugom Vilijamom Vansom, u tinejdžerskim danima, režirao film “Vremešna srca“ (Hearts of age), osmominutnu parodiju, koja se može pogledati na Jutjubu, a u kojoj je Vels našminkan i odeven kao da anticipira Kejna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari