Sva dostignuća savremene psihoanalize nisu uspela da proteraju „senku“ u nama, tamna strana ljudske prirode ne preza pred našim naporom da je iznesemo na svetlost dana.

 Pitanje je da li ćemo, poput Fausta, dušu prodati radi svih znanja ili smo spremni da eksperimentišemo na sebi i pretvaramo se u animalni segment našeg postojanja, kao što je to radio Stivensonov doktor Džekil, ili ćemo potpuno promeniti identitet, kao Doktor D. u istoimenoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta, a u režiji Gorana Markovića. Premijera ove predstave zakazana je za 23. februar.

– Za razliku od romana Roberta Luisa Stivensona, moj komad nema literarnu, filozofsku ni estetsku vrednost. Likovi samo govore ono što im je trenutno na duši, zato su moji komadi otvoreni i podložni promenama i eksperimentima. Stvarnost je daleko iza onoga što oni kazuju. Za razliku od doktora Džekila koji se bori protiv gospodina Hajda u sebi, moj junak pokušava suprotno. Moja Senka počinje da veruje kako može postati nešto drugo, neko ko je bolji od onoga što je bila kada je dodirnula „srce tame“. Kao ni Džekilu, ni mom junaku to neće uspeti. Valjda zato što je ljudska priroda uvek najveća od svih tajni… – rekao je na jučerašnjoj konferenciji u BDP Goran Marković.

Iako je Doktoru D. kao bivšem državnom zvaničniku, identitet otisnut u kamenu, on ipak ne zna ko je. Iako podseća na brojne likove savremene istorije o kojima čitamo, on nije nijedan od njih…

– Nije on ni tragičan, ni farsičan, ni tragikomičan. Protagonista je progonjen, malo je krimos iz podzemlja koji promeni lična dokumenta, malo je političar koji menja ličnost… – objašnjava Dragan Petrović Pele, tumač glavne uloge.

Šamansko guslanje

Zoran Simjanović komponovao je muziku za predstavu i istakao da su zahtevi savremenog pozorišta prevazišli izvođenje muzike na sceni, te da je to tehnički gotovo neizvodivo.

– On je čovek koji menja prirodu, na neki način je i šaman, pa muzika objedinjuje to u vidu nekog šamanskog guslanja. S jedne strane je mistika, s druge tradicionalni instrument sa ovih prostora – kaže Simjanović.

Dramaturg predstave je Ivana Dimić, scenograf Nebojša Veselinović, a kostimograf Ljiljana Petrović. Uz Peleta u predstavi igraju i Pavle Pekić, Dragiša Milojković, Slobodan Ćustić, Srđan Dedić, Savo Radović, Milica Zarić i Slobodan Boda Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari