Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf otvoren je sinoć u Drvengradu, a do 23. januara biće predstavljeni neki od najboljih filmova nove produkcije i izabrani najbolji filmovi među 20 ostvarenja mladih autora koji učestvuju u takmičarskom programu. Peti po redu muzički i filmski festival odvija se u organizaciji produkcijske kuće Rasta International Emira Kusturice i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.


– Uprkos psihopatološkom trendu da se poistovećuje dobro i uspešno, da se u isti koš stave Lu Rid i Nataša Bekvalac ili Švarceneger i Antonioni, ovaj festival nastoji da razdvoji dobro i kvalitetno od komercijalnog i neumetničkog. To je ratnička dimenzija Kustendorfa. Imamo zadatak da širimo ideje o filmu kao kulturi jer se on bavi širokim spektrom egzistencijalnih ljudskih stvari. Borimo se za mitsku sliku o ljudskom rodu naspram holivudskog pojednostavljenog, banalizovanog i jeftinog pristupa – objasnio je, najavljujući festival, Kusturica.

Počasni gost petog Kustendorfa je francuski glumac Tahar Rahim (ovdašnjoj publici poznat po ulozi u fantastičnom francuskom filmu „Prorok“), a festival će posetiti i američki režiser Ejbel Ferara, glumica Izabel Iper i holivudska zvezda Benisio del Toro, braća Darden, Marđan Satrapi, Frederika Aspok i druga značajna imena iz sveta filma. Na festivalu posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazana dela reditelja Kim Ki-duka iz Južne Koreje i Nurija Bilge Džejlana iz Turske, a za studente će biti organizovana i predavanja dvojice autora. Takođe, biće predstavljen nemački reditelj Anders Drezen i njegov film „Zaustavljen na putu“, Ejbel Ferara i ostvarenje „4:44 – Poslednji dan na Zemlji“ i Kim Ki-dukov „Ariang“. Predstaviće se i režiseri Marđan Satrapi i Vinsent Pinoa, autori filma „Piletina sa šljivama“, Aškar Farhadi sa filmom „Razvod: Nader i Simin“ za koji je osvojio „Zlatnog medveda“ u Berlinu prošle godine, i autorka pobedničkog ostvarenja u Marakešu „Van granica“ Frederika Aspok iz Danske. Na Kustendorfu će biti prikazana i dva filma koja su prošle godine osvojila Gran pri Festivala u Kanu, „Dečko sa biciklom“ braće Darden i „Bilo jednom u Anadoliji“ Nurija Bilge Džejlana.

U takmičarskom programu je 20 filmova izabranih u konkurenciji više od 200 prijavljenih ostvarenja, a najbolje radove izabraće predsednica i članovi žirija – iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i glumac Zoran Cvijanović. Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Kanade, Italije, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije. Biće dodeljena i nagrada za najbolju kameru „Vilko Filač“, koju će uručiti kamerman Martin Šec i montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

Za učesnike će biti organizovano i predavanje glumice Izabel Iper o njenoj ulozi u filmu Kloda Šabrola „Madam Bovari“, a pokrenut je i novi festivalski program u kome će biti predstavljena prva dugometražna ostvarenja autora koji neguju jedinstven filmski jezik.

Muzički program

Ovogodišnji Kustendorf posetiocima će priuštiti i raznovrsnu muzičku ponudu i to u okviru pratećeg programa. Nastupiće ruska pevačica Pelagija, holandski Rozenberg trio, Adam Stinga iz Moldavije, orkestar Bobana i Marka Markovića, Stribor Kusturica i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari