Književnu nagradu „Biljana Jovanović“ za 2007. ravnopravno su podelili Nemanja Mitrović, za „Bajke s Venere“ u izdanju Gramatika i Uglješa Šajtinac za „Vok on“ u izdanju Narodne knjige, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u prostorijama Srpskog književnog društva, koje je i osnivač nagrade.

Književnu nagradu „Biljana Jovanović“ za 2007. ravnopravno su podelili Nemanja Mitrović, za „Bajke s Venere“ u izdanju Gramatika i Uglješa Šajtinac za „Vok on“ u izdanju Narodne knjige, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u prostorijama Srpskog književnog društva, koje je i osnivač nagrade.
Ljiljana Šop, predsednica SKD, podsetila je da je 13 godina otkako nema Biljane Jovanović, prerano izgubljenog pisca, borca i buntovnika, koja je u smutnim vremenima znala put, reč i način za demokratske promene, za poštenje, za moral u svetu umetnosti, ali i uopšte. Na desetogodišnjicu njene smrti ustanovljena je nagrada sa jasnim normama šta se njome želi postići, istakla je Ljiljana Šop, i već treću godinu dobijaju je sjajni autori, borbenog duha i dobri pisci. To nije jedini način da se sećamo Biljane Jovanović i njenog dela, dodala je ona, već treba učiniti da njena dela, onoliko koliko su zaokružena, budu prisutna među čitaocima i onima koji je nisu znali. Nedavno je u Narodnoj knjizi objavljena knjiga Biljane Jovanović „Pada Avala“, a u narednim godinama štampaće se i njene drame.
Odluku žirija, koji je radio u sastavu – Božo Koprivica (predsednik), Vladislava Petković Gordić, Milan Đorđević, Milovan Marčetić i Ana Ristović, pročitao je Koprivica. U njoj se kaže: „Ovi autori, iako različite i generacijske i poetičke pripadnosti, Mitrović je rođen 1960. a Šajtinac 1971, na osoben i efektan način otelovljuju bunt, prestup i iskušavanje forme karakteristične za delo Biljane Jovanović. Mitrovićeva kratka proza pleni neočekivanim saglasjima liričnosti, istorizma, legende i snoviđenja, a njegovo delo primer je u srpskoj književnosti tako retkog poetičkog izražavanja. Proza Uglješe Šajtinca u žanrovskom mešanju intimne ispovesti, geopoetičkog putopisa i angažovanog romana iskazuje prkos i otpor konvencijama i normama lokalne sredine koliko i bolnu opsednutost porodičnom istorijom“.
Nakon dodele nagrade, Nemanja Mitrović izjavio je da je srećan što je dobitnik nagrade koja nosi ime književnice sa osećajnim, iskrenim, zabavnim i eksperimentalnim izrazom, a Uglješa Šajtinac istakao je da je počastvovan već samim poređenjem sa Biljanom Jovanović. Potom su obojica pročitali odlomke iz nagrađenih knjiga.
Koprivica je ovom prilikom povodom dodele nagrade, kao član SKD, pročitao i jedno lično saopštenje u kome između ostalog stoji da je bujanju nacizma u Beogradu doprinelo i SKD prećutkujući i ne žigošući nacionalističke ekscese i pojave rasne i verske mržnje. U susednim prostorijama, kaže još Koprivica, uređuje se list Udruženja književnika Srbije, Kinjževne novine, „diletantski uređivani list sa diletantskim saradnicima, istureno odeljenje Koštuničine naci organizacije (naci kao nacizam i naricanje) i istureno odeljenje desnog krila Srpske pravoslavne crkve. U tom listu objavljuju pisci koji su škrabotine ubice Zorana Đinđića proglasili za roman godine… A, u potkrovlju u Književnom listu objavljena je priča E. Limonova, pisca koji je sa Pala mitraljirao po Sarajevu. U toj priči na najgnusniji način, privatno, vređa se Danilo Kiš“. Zato je, smatra Koprivica, neophodno sazvati vanrednu skupštinu SKD i osnovati štab za otpor i borbu protiv narodnjačkih koalicija i protiv fašizma. Predlog za sazivanje vanredne skupštine SKD usvojen je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari