Prva izložba 10. septembra u Tršiću 1Foto: Rajko Karišić, učesnik kolonije,likovni umetnik fotografije ULUPUDS

Jedna od najdugovečnijih likovnih kolonija u Srbiji, Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad 2018“ ove je godine okupila 15 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Francuske koji su proteklih deset dana radili u Gamzigradskoj banji.

Svako od njih pokloniće Gradu Zaječaru koji je pokrovitelj kolonije, po dva umetnička dela, kao legat. Izložba radova nastalih na koloniji „Gamzigrad 2018“ biće organizovana u mestima iz kojih umetnici dolaze i to je ovogodišnja novina. Prvi će izložbu videti ljubitelji umetnosti u Tršiću u opštini Loznica odakle dolazi selektor i učesnik ovogodišnje likovne kolonije mr Drago Simić.

Organizator likovne kolonije „Gamzigrad 2018“ zajedno sa Elektroprivredom Srbije bila je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ koja danas i sutra u Velikoj Jasikovi kod Zaječara potpisuje organizaciju prvog festivala „Vlaška lepota Balkana“. Festivalska dešavanja započinju takmičenjem u pripremanju kačamaka i izložbom vlaške tradicionalne trpeze, da bi u večernjim časovima bilo organizovano takmičenje izvođača izvornih vlaških pesama, a potom i nastup folklorne grupe „Alunsa“ iz Rumunije. Drugog festivalskog dana, u subotu popodne, biće održan moto skup, a uveče će biti izabrana najlepša Vlajna Balkana. Osim zaječarskog pozorišta u organizaciji festivala „Vlaška lepota Balkana“ učestvuju Turistička organizacija grada Zaječara i Mesna zajednica Velika Jasikova, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari