Prva pariska decenija Milorada Bate Mihailovića 1Foto : Galerija RIMA

 

Izložba “Prva pariska decenija” Milorada Bate Mihailovića (1923-2011). biće svečano otvorena sutra, u četvrtak, 30. maja od 20 sati u Galeriji savremene likovne umetnosti u Paviljonu na Tvrđavi u Nišu, i trajaće do 30. juna, najavljeno je iz Galerija RIMA, koja zajedno u saradnji sa Galerijom SLU i Fondacijom Milorada Bate Mihailovića, priređuje ovaj događaj u čast prošlogodišnjeg jubileja – stogodišnjice rođenja istaknutog umetnika.

Na izložbi će biti prikazana neka od najznačajnijih dela Mihailovićeve prve pariske decenije, koja čine onaj segment slikarevog opusa razvijen po odlasku u Pariz 1952. godine, koji je bio presudan za formiranje njegovog autentičnog slikarskog izraza i rukopisa, donevši mu najveće međunarodno priznanje.

Publika u Nišu će biti u prilici da po prvi put vidi i novootkrvene radove nastale tokom prvih deset godina Mihailovićevog stvaralaštva u Parizu.

Od danas već istorijskog odmetništva Zadarske grupe i Mihailovićevog napuštanja Akademije likovnih umetnosti u Beogradu 1948. godine, preko boravka na Jadranskom primorju (Ulcinj, Bar, Zadar, Korčula, Sušak), do konačnog odlaska u Pariz 1952. godine, u ranom Mihailovićevom slikarstvu prevladava figura, najčešće kroz žanr portreta, autoportreta i grupnih portreta, ali i urbani pejzaži, među kojima se posebno ističu beogradske vedute (Veliki Beograd, 1951).

Unutrašnje nezadovoljstvo postojećim političkim i društvenim okolnostima, rezigniranost i ideološki otpor diktatu socijalističkog realizma, odraženi su u simbolički jezgrovitom Autoportretu sa šeširom (1947/48).

Boraveći na primorju, nakon napuštanja Akademije, umetnik je pod različitim uticajima razvijao svoj likovni izraz, a još tada usvaja dvodimenzionalnost i usavršava modernistički pristup slici (Stari Bar, 1949), koji tokom prve samostalne izložbe u Galeriji ULUS 1951. godine podržava i mlada likovna kritika, zapažajući da još uvek nije pronašao svoj autentični likovni izraz, navodi se između ostalog,  u pozivu na ovaj događaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari