Prva repriza barokne opere "Orfej" 1Foto: Madlenianum

Dan Opere i teatra Madlenianum, 26. januara, večeras će biti obeležen prvom reprizom barokne opere „Orfej“ Klaudija Monteverdija, koja je nastala u saradnji ove umetničke kuće i Nove beogradske opere.

 

Ovo Monteverdijevo remek-delo iz 1607, koje se u istoriji muzike smatra prvom sačuvanom operom, u Beogradu i Srbiji prvi put je posle 410 godina od premijere u Manovi izvedeno na Velikoj na sceni Madlenianuma 18. novembra prošle godine. Ovom koprodukcijom u Srbiji je obeležena 450. godišnjica Monteverdijevog rođenja, a na premijeri u novembru u glavnoj ulozi posle uspešne međunarodne karijere na domaćoj operskoj sceni debitovao je bariton Nikola Diskić, koji će i večeras pevati naslovnu rolu. Između premijere i prve reprize u Madlenianumu predstava je gostovala u Bugarskoj.

Prvog srpskog „Orfeja“ u izvornoj, Monteverdijevoj verziji – muzičku priču u četiri čina s prologom, režirao je nemački reditelj Danijel Pfluger. Baroknim orkestrom Nove beogradske opere dirigovaće Predrag Gosta, a uz Diskića pevaće i: Antonia Dunjko (Hrvatska/Holandija), Radoslav Vorgić (Nemačka/Srbija), Dragana Popović, Marko Špehar (Nemačka/Hrvatska)… Dramaturgiju libreta Alesandra Striđa, nastalog prema grčkom antičkom mitu o Orfeju, uradila je Marijana Mijanović, a scenografiju i kostime Tijana Trailović, a, prema rečima reditelja, za predstavu je važan dizajn svetla koji je uradio Srđan Jovanović. Madlenianum ove godine obeležava dve decenije postojanja, osnovan je 1998, kao prva privatna opera u ovom delu Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari