Prve večeri 6. Festivala malih pozorišnih formi izvedena duodrama „Uspomene Sare Bernar” 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Zaječarska publika је prve večeri 6. Festivala malih pozorišnih formi imala priliku da uživa  u duodrami  „Uspomene Sare Bernar”. Predstava je nastala u koprodukciji JUК „Herceg Fest” i Hercegnovskog pozorišta iz Crne Gore, prema tekstu Džona Marela, u adaptaciji i režiji Staše Кoprivice. Igraju Tanja Bošković i Dejan Đonović.

Predstava, prema rečima rediteljke, istovremeno komedija i melodrama  ne govori samo o životu i smrti slavne glumice Sare Bernar već i o pozorišnoj umetnotsti uopšte.

Naša proslavljena glumica Tanja Bošković, kojoj nije prvi put da igra u Zaječaru,  a prošle godine je bila i član žirija na festivalu „Dani Zorana Radmilovića”, posle predstave je istakla da je Zaječar  postao važan na kulturnoj mapi Srbije kada je pozorište u pitanju.

„Ja sam zadivljena.  Alal vera. Igrala sam  pre par godina ovde i sa velikom radošću se sećam tog perioda. Mislim da se ovo pozorište trudi  da kulturni centar postane svaki grad u ovoj zemlji. Sa moje tačke gledišta to je jako važno jer je to način da  se odneguje jezik, da se odneguje misao , da se odneguje publika koja će doći na studije u neki veliki grad i vratiti se, slava gospodu, u svoj Zaječar i sve te fine stvari dovesti ovde”, rekla je naša filmska diva koja je imala samo reči hvale i  za kolegu Dejana Đonovića koji tumači lik Sarinog sekretara, kao i za rediteljku Stašu Koprivicu.

“Jeste li videli mog partnera Dejana Đonovića? On je takav dženlmen i takav gospodin u odnosu prema glumicama, prema svima. To je tako uzbudljivo i divno. On je jedan od retkih glumaca koji ima to dostojanstvo i veliko poštovanje prema ženi. On zna da je biti glumica jedino teže nego biti glumac. Staša Koprivica  je jedna izuzetno široka žena, velikog neba iznad glave  i velike tolerancije. Divan proces smo imali. Od komada koji je na prvom čitanju trajao tri ipo sata mi smo napravili komad od sat i dvadeset a da ništa nismo izgubili od suštine.Sve što je pisac koristio  je istina i autentično i za mene je bila poslastica da igram Saru Bernar” istakla je Tanja Bošković , koja je za ovu ulogu zimus na 27.Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu osvojila Nagradu za najbolju glumicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari