Natali Portman i prvi čovek žirija Kventin Tarantino bili su zvezde koje su prošle crvenim tepihom na startu 67. filmskog festivala u Veneciji, koji je otvoren projekcijom „Crnog labuda“ Darena Afonofskog, što je bila i njegova svetska premijera. Među prisutnima se našao i italijanski predsednik Đorđio Napolitano, mada je on ušao na projekciju koristeći se sporednim ulazom. Ipak, u sali je dobio stojeće ovacije.

Psihološki triler „Crni labud“ je otvorio festival, što poslednjih godina nije bila počast koju su dobijala američka ostvarenja. SAD ima pet filmova u takmičarskoj konkurenciji i pet koji će biti prikazana van nje. U filmu Portmanova glumi primabalerinu koju proganjaju unutrašnji demoni, ali se suočava i sa okrutnim pritiskom njujorške baletske scene. „Ovaj film istražuje sukob sa vašim egom“, rekla je Portmanova dok je ulazila na projekciju u pratnji kolege francuskog glumca Vinsenta Kasela koji igra njenog manipulativnog reditelja. „Za mene biti baletan znači posvećenost kao kada ste sveštenik“, rekao je o ovom filmu Kasel koji je, kao i Portmanova, vežbao balet kada je bio mali.

Film je interesantan i zbog scena koje do sada nisu bile „zaštitni znak“ Portmanove – kao što je ljubavna sekvenca, ili scene sa elementima nasilja i horora. „Reditelj Aronofski mi je o sceni seksa pričao još pre osam godina, i opisao je rečima – imaćeš seks sama sa sobom. Pomislila sam kako je to interesantno, jer film na mnoge načine istražuje umetnički ego i tu vrstu narcističke privlačnosti“, kaže glumica koja je, godinu dana pre početka snimanja, počela da ponovo vežba balet, a šest meseci pre nego što je snimljena prva scena po pet sati provodila je u dvorani, plus je odlazila na plivanje.

Aronofski, koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji 2008. godine sa „Rvačom“ kaže da između ovog i nagrađenog filma ima dosta sličnosti. „Što sam više ulazio u svet baleta počeo sam da uviđam sličnosti sa svetom rvanja – i jedni i drugi imaju izvođače koji koriste svoja tela na izuzetno fizički zahtevan način“, naglasio je slavni reditelj.

Prvog dana, van konkurencije, prikazani su i filmovi „Legenda pesnice: Povratak Čen Zena“ Endrju Laua, i „Mačeta“ Roberta Rodrigeza. „Mačeta“ je svoj život započela kao lažni trejler (u zajedničkom „Grindhouse“ projektu Rodrigeza i Tarantina), a kada je Rodrigez najavio da će od toga napraviti celovečernji film, fanovi su bili oduševljeni. U njoj glavnu ulogu ima Dani Treho, čuveni meksički glumac koji je nastupio u 179 filmova, ali uvek kao sporedni lik. Rodrigez je želeo da to ispravi i da u svom filmu ima latinoameričkog junaka u roli superheroja. Jedna od stvari koja je obeležila prvi dan festivala, koji će trajati do 11. septembra, jeste i nedolazak iranskog sineaste Džafara Panahija koji neće prisustvovati projekciji svog kratkog filma „Harmonika“. Iranske vlasti su odbile da Panahiju vrate pasoš koji mu je oduzet pre devet meseci.

U trci za Zlatnim lavom nalaze se 24 filma, a film iznenađenja će biti saopšten u nedelju. Drugog dana u takmičarskoj selekciji prikazani su Tran Ang Hunova „Norveška šuma“ i „Crna ovca“ italijanskog reditelja Ascanija Celestinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari