U organizaciji Udruženja građana Treći Trg a pod sloganom „Trgni se! Poezija!“ u Beogradu će se na više lokacija u gradu (SKC, Biblioteka grada Beograda, Muzej primenjene umetnosti, Casa Garcia) od 3. do 5. decembra održati Prvi beogradski festival poezije pod nazivom „beogradski.

U organizaciji Udruženja građana Treći Trg a pod sloganom „Trgni se! Poezija!“ u Beogradu će se na više lokacija u gradu (SKC, Biblioteka grada Beograda, Muzej primenjene umetnosti, Casa Garcia) od 3. do 5. decembra održati Prvi beogradski festival poezije pod nazivom „beogradski.trg_007“. Dvadeset i dva autora iz dvanaest zemalja predstaviće svoje stvaralaštvo i odnos prema velikom gradu kroz nekoliko programa (čitanje poezije na trgu, na ulici, u galeriji, u baru, za šankom, razgovor za okruglim stolom, u kafeteriji; otvaranje izložbe fotografija trgova Londona, Njujorka i Beograda, projekcija filma, fotografisanje trgova Beograda, itd). Organizatori su naglasili da će se na Festivalu založiti za promovisanje najviših umetničkih vrednosti, novih tendencija u poetskom i likovnom izrazu, mladih umetnika, interesovanja za kulturu drugih, kao i humanog odnosa prema čoveku i gradu. Od stranih gostiju pojaviće se već eminentni portugalski pesnik i pisac Žoze Luis Peišoto (1974, Galveias), dobitnik nagrade Jose Saramago (2001) za roman „Nenhum Olhar“, kao i pesnik, kritičar i prevodilac, Moskovljanin Dmitrij Vladimirovič Kuzmin (1968) koji je od 1993. godine glavni urednik izdavačke kuće ARGO-RISK a 2002. godine dobio je nagradu Andrej Beli za doprinos književnosti. Iz Češke dolazi pesnikinja, spisateljica, prevodilac i novinar Lenka Danhelova (1973, Krnova) a iz Slovenije Robert Simonišek (1977, Celje) kritičar i pesnik. Biće tu i poznata poljska pesnikinja Eva Zonenberg (1967, Zombkovice) koja je za svoju prvu zbirku pesama „Hazard“ (1995) dobila prestižnu Nagradu Georg Trakl. Ona je bila gost Beograda kada joj je prošle godine u prevodu Biserke Rajčić i u izdanju Trećeg Trga objavljena knjiga poezije „Imperija suze“. Likovni program Festivala obogatiće gošća iz Velike Britanije fotograf, scenografkinja i kostimografkinja pozorišnih predstava i filmova (kod nas i u Britaniji), Ivana Vajman Džekson (1977), inače rođena i obrazovana u Beogradu. Najavljena je i studentkinja francuskog jezika i književnosti iz Makedonije, pesnikinja Kate Jovanovska (1980, Kumanovo) koja je ove godine objavila je svoju prvu zbirku pesama „Tajna“. Poezija joj je prevođena na srpski, hrvatski, bugarski, poljski i albanski, dok ona piše i na srpskom jeziku. Učesnici će biti i Heder Tejlor (Kanada), Marija Andrijašević (Hrvatska), Šejla Šehabović i Tanja Stupar Trifunović (Bosna i Hercegovina), Jovanka Uljarević (Crna Gora), Enes Halilović, Dragoslava Barzut, Petar Matović (Srbija), Ana Seferović, Tamara Šuškić, Milan Dobričić, Milosav Gudović, Igor Pavićević, Uroš Kotlajić, Dejan Matić (Beograd).
Da li će domaćini, grupa autora okupljena oko projekta Treći Trg poznata po svom neformalnom stavu prema književnosti i elektronskom časopisu (koji ima i svoja štampana izdanja) a u kome je akcenat na mlađim piscima kao i na vizuelnom izražavanju, uspeti da probudi i „trgne“ Beograd „za poeziju“ u prva tri dana sledeće nedelje, videćemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari