Prvi Fellowship u Srbiji održan u Novom Sadu i Beogradu 1Foto: B. Marković

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ organizovao je prvi Fellowship što je, inače, u svetu primer dobre prakse gde se kroz susrete izdavača i pisaca iz različitih zemalja isti upoznaju sa stvaralaštvom i autorima zemlje domaćina. Na trodnevnom festivalu učestvovalo je devet izdavača iz sveta. Bio je ovo prvi Fellowship u ovom delu Evrope.

Prvi Fellowship u Srbiji otvoren je na svečanosti u Matici srpskoj, a okupljenim izdavačima obratio se književnik mr Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, ističući upravo važnost susreta, razmene iskustava i predstavljanje naše savremene književnosti:

„Fellowship Novi Sad se prvi put organizuje u našoj zemlji, tačnije u ovom delu Evrope, dakle to nije samo Balkan, nego cela Istočna Evropa. Svuda u svetu na ovakvim susretima dolazi do rezultata – razmenjuju se iskustva, govori se o književnosti, međusobno se upoznajemo, saznajemo štošta o različitim svetskim književnostima. Glavna ponuda jeste da izdavači u celom svetu znaju šta je dobro da objave, odnosno koje su najveće vrednosti, tj. najznačajnije knjige koje bi trebalo prevesti na njihov jezik. Program Festivala je zamišljen kao sled događaja. Jedan je susret, takozvani match-making, izdavača sa izdavačima, domaćih i stranih; to će se održavati u Beogradu, a u Novom Sadu imamo nekih bitnih predavanja, naime izdavači iz celog sveta ove godine će se upoznati sa savremenom srpskom prozom, savremenom dečjom književnošću koja se stvara na našem jeziku, a takođe i sa tržištem knjiga u Srbiji. Te informacije su veoma zanimljive i bitne jer je to ono na osnovu čega će se gosti opredeliti kako će ući u razmenu, koje autore će odabrati i kako će njihove naslove predstaviti.”

Na skupu se prisutnima obratio književnik dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, istakavši da su ciljevi Matice srpske uvek bili jasni, tačnije da su se ostvarivali i u kontekstu evropske zajednice naroda i evropske kulture, dodavši da Matica srpska čini to i danas.

Fellowship Novi Sad je međunarodni književni festival u okviru Programa stručnih skupova koji kreiranjem međunarodne platforme omogućava domaćim piscima i izdavačima da sarađuju sa stranim urednicima, izdavačima, prevodiocima i piscima. Program Stipendija – Program stručnih skupova koji omogućava književnim stručnjacima iz celog sveta da upoznaju svoje srpske kolege iz Srbije u svojim oblastima, podele ideje i iskustva i započnu nove projekte. Značajan je i pri pomaganju prevođenja značajnih dela srpskih pisaca na svetske jezike.

Učesnici prvog Fellowship-a bili su: Andrej Blatnik – „Cankarjeva založba” iz Slovenije; Nenad Batkoski – „Bata Press” iz Severne Makedonije; Maria Pau Roca – „Agencia Literaria Carmen Balcells” iz Španije; V C Thomas – „V C Thomas Editions” iz Indije; Janika Rüter – „Suhrkamp” iz Nemačke, dok  je iz Turske došlo čak četvoro učesnika: Asli Tunç – „Epsilon”, Aydanur Konez – „Kalem Agency”, Muhammed Alparslan Demir – „Kutu Publishing” i Nermin Mollaoglu – „Kalem Agency”.

”Srpsko tržište je, čini mi se, velikom većinom usmereno na domaću književnost, ima snažnu tradiciju. Produkcija je ovde zaista obimna, puno pisaca, puno naslova, izdavači su vrlo raznovrsni, profesionalni, ljubazni. Sad sam još znatiželjnija nego što sam bila pre dolaska. Ispunila sam ceo rokovnik imenima srpskih pisaca koje ću što pre pročitati u engleskom prevodu. Zanimljivi su mi David Albahari i Miloš Crnjanski, ali volela bih da objavljujemo pisce mlađe generacije, zato tražim nove glasove, izjavila je Janika Ruter, urednica za književnost Istočne i Jugoistočne Evrope, iz književne agencije Suhrkamp iz Berlina.

Tokom preostala dva dana, učesnicima su predstavljeni domaći izdavači: Akademska knjiga, Dereta, Geopoetika, Kreativni centar, Laguna, Čarobna knjiga, Čigoja, Blum i Tanesi. Susret izdavača organizovan je u Biblioteci grada Beograda.

Prvi Fellowship u Srbiji održan u Novom Sadu i Beogradu 2
Predstavljeno i izdavaštvo dečje književnosti, Foto: Arhiva KCV MC

Susret stranih izdavača sa književnicima iz naše zemlje organizovan je u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu. Učestvovali su: Vladimir Pištalo, Goran Petrović, Vladimir Kecmanović, Jasminka Petrović, Dejan Aleksić, Vladimir Tabašević, Enes Halilović i Uroš Petrović.

Poslednjeg dana Festivala, gosti su učestvovali i u programu „Grad knjige”, koji je u Sportskom i poslovnom centru Vojvodine organizovala Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, u okviru programskog luka „Kaleidoskop kulture”.

Prvi Fellowship u našoj zemlji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Nakon ovog, Fellowship će biti organizovan i u Sloveniji tokom ovog meseca, a uskoro i u Mađarskoj.

Više informacija iz ovog grada na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari