Prvi festival filmske komedije u Srbiji 1

Komedija kao žanr po prvi put će kod nas dobiti svoj filmski festival – Comedy Fest. Tokom peta dana smeha (od 25. do 29. maja) publika u pet gradova (Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Podgorici i Budvi) imaće prilike da pogleda 15 premijera i 35 repriza ostvarenja iz kultura poznatih po svom humoru, poput Velike Britanije, Francuske, Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, ali i da otkrije šta je smešno Holanđanima i stanovnicima država ne toliko poznatih po duhovitim filmovima.

Festival, koji su osnovali Superstar Culture i FAME Solutions, doneće ekskluzivne projekcije novih ostvarenja poput filma Fini momci sa Raselom Kroom i Rajanom Goslingom u glavnim ulogoma, koji će svetsku premijeru imati ovih dana na Kanskom festivalu, ili novi naslov Ričarda Linklejtera Te lude 80-e, koji još uvek nije stigao do američkih bioskopa, kao i film Elivis i Nikson o jedinom susretu Elvisija Prislija i Ričarda Niksona koji je svoj festivalski život počeo na nedavno održanom festivalu Tribeka.

– Komedija nije dovoljno priznat žanr kod nas. Ona često izostaje kad se razmišlja o ozbiljnim filmskim festivalima, a problemi nastaju čak i kod onih koji se bave žanrovskim filmovima, jer se smeh provlači kroz sve žanrove. Naravno nepravedno jer su neki od najvažnijih reditelja istorije kinematografije poput Bilija Vajdera ili Slobodana Šijana kod nas, snimali komedije – ističe Dragan Jeličić, programski direktor Festivala, dodajući da ovo nije smotra distributera, te da većina filmova kasnije neće stiće do bioskopskih repertoara.

Prema rečima selektora programa Dimitrija Vojnova, nije svaki film u kome postoji humor komedija, zbog čega su se oni vodili antičkom definicijom po kojoj je komdedija priča koja ima srećan kraj.

– Selekcija je sačinjena da bi pre svega prikazala dobre filmove, poznatih autora iz raznih kultura. Ono što objedinjuju sve naslove jeste to da se svi filmovi bave ozbiljnim temama, te da humorom reaguju na bolnu stvarnost – kaže Vojnov.

Međunarodni festival filmske komedije imaće devet programskih celina među kojima su regionalne, romantične, crne, krimi, seksi… komedije, a u susret Evropskom prvenstvu u fudbalu u Kinoteci biće prikazana najbolja ostvarenja na temu ovog sporta.

Iz bivših republika SFRJ stiže poslednji film Jasmile Žbanić Otok ljubavi koji je u Srbiji imao samo jednu projekciju do sada (na festivalu LIFFE u Leskovcu), zatim Narodni heroj LJiljana Vidić i Julija i Alfa Romeo prikazani na Festu, kao i poslednje komedije snimljene u Crnoj Gori – Lokalni vampir i Srbiji – Mali Budo. Posebni program imaće i kratki filmovi i studentski sitkomi, a prateći program koji će činiti masterklas i okrugli sto otvoriće teme – kako režirati komediju (Ivan-Goran Vitez), kako napisati koemdiju (Branko Dimitrijević), položaj filmske komedije kod nas, sudbina žanrovskih festivala u regionu.

Vojnov podseća da je komedija žanr koji se najbolje gleda u društvu, te da je zato najbolje gledati je u bioskopu.

– Pored eksluzivnih premijera na programu su i filmovi kojima se poznati akteri ovog žanra vraćaju komediji. Tako imamo novi film Hjua Granta Scenarista koji je ovaj glumac snimio posle šest godina pauze od romantičnih komedija. Zatim novi nastavci kultnih komedija – Posetioci i Torenete, ali i drugi deo popularne komedije Zbog tebe promeniću prezime – kaže Vojnov. On je iz programa prvog Comedy Festa izdvojio i italijansku komediju Kvo Vado? o čoveku koji se svim silama trudi da zadrži svoj državni posao, zatim Noć uoči Božića sa Setom Loganom i DŽozefom Gordanom Levitom, kao i romantičnu komediju na LGBT temu Tri muškarca i onaj četvrti.

Projekcije filmova biće na programu biopskopa u Beogradu – Cineplexx Ušće, Tuckwood, Roda, Muzej Kinoteke i Art biskopu Kolarac, Novom Sadu – Arena, Kragujevac – Cineplexx Plaza, Podgorici – Cineplexx Delta City, i Budvi – Cadmus Cineplex. Cene karata stoje od 250 dinara za reperizne projekcije do 300 ili 500 dinara za premijere.

Nagrada Siniši Paviću

Međunarodni festival filmske komedije dodeliće i nagradu za dosadašnje stvaralaštvo u ovom žanru Siniši Paviću. Dodela je zakazana za četvrtak, 26. maj, u Jugoslovenskoj Kinoteci u Uzon Mirkovoj ulici, a tom prilikom biće prikazani filmovi iz njegovog opusa po njegovom izboru – Tesna koža i Čudo neviđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari