Prvo veče 3. Slaughter festivala: Doljevac domaćin spektakla 1Foto : Zoran Ćirić

Oko hiljadu poklonika hevi metal zvuka i filmova strave i užasa prošlo je sinoć kroz prostore nekadašnje klanice u Doljevcu gde su na dve nezavisne bine održana četiri koncerta i na četiri bioskopska platna prikazano osam filmskih ostvarenja.

Na samom početku prve večeri trećeg Slaughter festivala upriličena je ceremonija u glavnoj festivalskoj hali gde je nakon obraćanja Romena Rola, filmskog radnika iz Luksemburga i predsednika žirija festivala, premijerno prikazan film „Supstanca“ ovenčan nagradom na Kanskom festivalu i sa poznatom Demi Mur u glavnoj ulozi.

Filmski kritičar Dejan Šapić za poznati srpski portal još sinoć je u svom tekstu, nakon gledanja ovog filma, istakao da je Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter festivala, napravio odličan posao što je prvi izvukao ovaj film za regionalnu premijeru jer prva sledeća projekcija u okruženju biće tek za desetak dana na 71. Pulskom filmskom festivalu

Publika je slušala kruševački Ludwig Ludwig, Erin & The Elementals, Kolac, Senshi i gledala pored filma Supstanca i filmove Titan, Amelijina deca, Čudovište, 1978: Tinejdžerski noćni provod, ali i kultno ostvarenje Dejvida Linča film Glava za brisanje, kao i dva kratkometražna ostvarenja iz konkurencije za nagradu „Zlatna macola“.

Program drugog dana Slaughter festivala, u subotu 6. jula, počinje u 13 časova specijalnom tribinom: „Horor u video  klubovima “, koja će biti održana u Deli prostoru kod Sinagoge u Nišu.

Video-klub kao hram zaljubljenika u horor: prisećanje na zlatno doba osamdesetih i devedesetih, na potrage za retkim, kultnim naslovima i druge horor avanture. Istovremeno, predstavljanje domaćeg horor omnibusa, Videoteka, inspirisanog hororima iz video-klubova.

U tribini učestvuju: Luka Bursać, scenarista i reditelj filma VIDEOTEKA koji se prikazuje na Slaughter Festu, Miško Jančić, vlasnik video-kluba MB, Nenad Bekvalac, stručnjak za retke horor naslove i ko-autor emisije ŠOK KORIDOR, i moderator, Dejan Ognjanović.

Večernji deo programa drugog dana Slaughter festivala otvara filmsko ostvarenje Videoteka, od 19:30 sati u u bioskopu „Slaughter Movie Hall“.

Siže radnje filma glasi: Bežeći od policije, mali lopov pronalazi utočište u napuštenoj videoteci. Primoran da tamo provede noć, odlučuje da pogleda tri horor filma. Kao uticaji ovog omnibusa navode se Karpenter, Linč, Jodorovski, Zulavski i Kronenberg.

Do kraja večeri na ovom istom platnu publika će od 21:30 sati moći da pogleda italijanski film Bunar koji donosi priču o Lizi Grej (Loren LaVera, zvezda filmova Terifajer 2 i 3) restauratorki umetnina koja putuje u udaljeno italijansko selo da obnovi sliku za ekscentričnu Emu. Ali, kako počinje da radi na slici, javljaju joj se jezive vizije stvari prikazanih na platnu.

Prvo veče 3. Slaughter festivala: Doljevac domaćin spektakla 2
Foto Zoran Ćirić

Zatim, od 23 sata , sledi Mimi, princ tame – još jedan italijanski film. Ovo je priča o mladiću imena Mimi, siročetu sa deformisanim stopalom, koji radi u piceriji u Napulju. Susreće Karmilu, mladu devojku koja veruje da je potomak grofa Drakule i upoznaje ga sa klanom vampira. Oni odlučuju da zajedno napuste svoje društvo.

Na prostoru „Air Movie Screen“ bioskopa od 20:30 sati na repretoaru je prva repriza filma Supstanca, a zatim kratkometražni film Porodične tajne, najavljuju organizatori 3. Slaughter festivala.

Od 23 časa slede projekcije najboljih kratkometražnih ostvarenja sa festivala Grosman 2024. godine.

Druge večeri festivala na repertoaru „Water Movie Screen“ bioskopa je od 20:30 Dejvida Linč: Tvin Piks, vatro hodaj sa mnom, a od 22:30 sledi američki film Pričaj sa mnom.

Radnja ovog filma donosi priču o grupi tinejdžera koja otkrije kako da prizove duhove pomoću balzamovane ruke, zaseni ih to novo uzbuđenje, sve dok jedan od njih ne ode predaleko i oslobodi zastrašujuće natprirodne sile.

Muzički program prve druge večeri „Slaughter Festivala“ od 20:15 otvara nastup grupe NORTHERN REVIVAL.
Ovo je srpski stoner heavy rock bend iz Novog Sada, a njihov zvuk se proteže kroz klasični rokenrol, sludge metal, blues, psihodelični rock i stoner žanrove.

Od 21:15 sati sledi nastup benda iz Bugarske FORM OF EXISTENCE, koja je predstavnik nove ere bugarske heavy scene.

Termin od 22:15 rezervisan je za  bend GOSPODIN PINOKIO.

Muzički program druge večeri od 23:15 zatvara nastup gostiju iz Finske, benda DOME RUNNER.

Ulaz na Slaughter festival se ne naplaćuje, a za publiku iz Niša besplatan prevoz polazi svakoga dana sa parkinga Doma vojske Srbije u 18:30 časova, dok je povratak svakodnevno po završetku programa.

Obezbeđen je i besplatan parking za sve one koji dolaze svojim automobilima.

„Slaughter festival“ se održava pod pokroviteljstvom Opštine Doljevac, Ministarstava kulture i Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari