Publika u Pozorišnom muzeju u Zaječaru uživala u stihovima koje je govorio Ratomir Rale Damjanović 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Sinoć je publika u Pozorišnom muzeju u Zaječaru imala jedinstvenu priliku da uživa u stihovima koje je, nakon višegodišnje pauze, ponovo govorio Ratomir Rale Damjanović, književnik, radio-novinar i vrhunski interpretator poezije.

Damjanović je trideset godina, poput grčkih rapsoda, profesionalno kazivao poeziju, negujući autorski pristup recitaciji. Da recitovanje nije ,,prosta reprodukcija stihova“ pokazao je i sinoć govoreći stihove Rakića, Crnjanskog, Vladislava Petkovića Disa, Branka V. Radičevića, Jesenjina, Majakovskog, a uz muzičku pratnju gitariste Milana Mitića.

Ratne devedesete prekinule su njegovo recitovanje, ali ne i njegovo književno stvaralaštvo. Ratomir Rale Damjanović, pripovedač, romansijer i esejista, napisao je preko dvadeset knjiga. Proza mu je objavljivana na španskom, engleskom, kineskom, italijanskom, nemačkom, makedonskom i grčkom jeziku. Za svoj književni, kulturni i novinarski rad dobio je brojna priznanja.

Povod večerašnjeg okupljanja u Pozorišnom muzeju bila je promocija Damjanovićeve zbirke pripovedaka „Alchajmer kafe“, knjige od deset priča koje objedinjuje tema demencije i koja nas vodi duboko u svet ljudi koji su suočeni sa gubitkom sećanja, identiteta, volje, personalnosti, autonomije.

O značaju stvaralaštva Raleta Damjanovića govorio je i Vladimir Đuričić, direktor Ustanove ,,Zoran Radmilović“, koji mu je za izuzetan doprinos srpskoj kulturi uručio statuetu Zorana Radmilovića.

Ranije, u ulici Kostadina Kostadinovića Čauša, Rale Damjanović je, po svojoj želji, održao kraći recital koji je posvetio našem sugrađaninu, a svom velikom prijatelju, Kosti Čaušu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari