Trijumf "Proslave" Bruna Ankovića, našem Borisu Isakoviću Zlatna Arena za ulogu u filmu Rajka Grlića: Dodelom nagrada večeras svečano završen 71. Pulski festival 1Foto Radmila Radosavljević

Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film osvojila je drama “Proslava” reditilja Bruna Ankovića, producentikinje Ree Rajčić i Tine Tišljar, i produkcijske kuće Eclectica, koja je zabeležila trijumf na 71. Pulskom festivalu.

Posle osam festivalskih dana simbolično podvučenih u naslov „Film pod zvijezdama“, ovogodišnja Pula svečano je završena večeras ceremonijom dodele nagrada u Istarskom narodnom kazalištu (INK).

Kako je saopštio žiri, „Proslava“ je djelo koje zahtijeva potpunu koncentraciju gledatelja. Nelinearno ispričana priča svoju poantu moćno razotkriva tek pri samom kraju ostavljajući puno prostora za diskusiju. U današnje vrijeme pojačanih političkih napetosti „Proslava“ otvara iznimno potrebnu temu kako zle ideologije mogu imati nevine korijene“, istaknuto je u obrazloženju za nagradu.

Petočlani žiri – reditelj Nebojša Slijepčević, producentkinja Mirta Puhlovski, glumica i rediteljka Nina Violić, glumac Goran Marković i montažerka Nina Velnić, u istom programu Hrvatski filmovi, u konkurenciji 11 ostvarenja, Zlatnu Arenu za scenario dodelio je Jeleni Paljan za film “Proslava”, koji je nastao prema nagrađivanom romanu Damira Karakaša.

“Jelena Paljen postepeno, više skrivajući nego otkrivajući s vrlo malo dijaloga, inteligentnim scenarističkim odlukama i zanimljivim filmskim jezikom izgradila je priču potresnog Karakaševog romana“, istakao je žiri.

 

Glavni junak drame „Proslava“ je Mijo, koji s porodicom živi u siromašnom selu u ruralnom delu Hrvatske. Nakon okrutnog čina svog oca na koji ga je naterala nepodnošljiva nemaština, koji izvršava neopravdani nalog opštinskih vlasti da se reši porodičnog psa, Mijo postaje laka meta ekstremne ideologije koja mu nudi lažnu nadu u bolji život i lažno opravdanje za sve užase koje je pretrpio… Ovaj Karakašev junak glumcu Bernardu Tomiću doneo je Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu.

“Rasponom u dva vremenska perioda Bernard Tomić dojmljivo igra Miju, kojeg pratimo u njegovom odrastanju na rubu gladi. Od nezrelog gotovo nevinog zaljubljenog dječaka, do odraslog muškarca kojeg obuzima strah od smrti. Dugo ćemo pamtiti njegove prestrašene oči u mraku. Gledajući ga kako se bori pitamo se da li bi i mi postupili isto u njegovoj situaciji”, ocenio je žiri, a film “Proslava” osvojio je i Zlatnu Arenu za fotografiju, koju je poneo Aleksandar Pavlović.

Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Lana Barić za lik Sare u filmu “Šlager” reditelja Nevija Marasovića, čija su glumačka sredstva kojima se koristi daleko od predvidivosti, saopštio je žiri.

„Prepoznavanje svih emocija kroz koje njen lik Sare prolazi, dočaravaju u gledaocima što znači biti ljudsko biće. Lana time daje dodatnu vrijednost, ne samo ulozi koju igra, već i priči koju priča“.

Zlatna Arena za režiju pripala je redatelju i scenaristi Silvestru Kolbasu za film “Naša djeca”.

“Silvestru Kolbasu kamera je i filmski alat, i sredstvo nošenja s emotivnim zahtjevima roditeljstva. Kamera je punokrvni protagonist filma koji razotkriva, provocira, zabavlja i štiti….Pritom se gledaocu potpuno izlaže, i stvara hrabro, dirljivo, toplo, razigrano, ponekad tragično, i iznimno kompleksno filmsko djelo u kojem nema granice između osobnog i filmskog, i koje emotivno razara gledatelja”, saopštio je žiri.

Zlatnu Arenu za najbolju sporednu mušku ulogu sa 71. Pule poneo je naš glumac Boris Isaković za lik Dinka Horvata u filmu „Svemu dođe kraj“ Rajka Grlića.

„Boris Isaković lakoćom, šarmom i velikom glumačkom snagom postiže satirični odmak koji se gotovo ne može vidjeti, ali ga se snažno osjeća. Boris odmjereno i pametno bira sredstva koja vode do stravičnog dojma da je Dinko Horvat živa osoba“, istakao je žiri.

Jedan od naših najboljih glumaca u regionu nije večeras bio u INK da primi nagradu, u Beogradu trenutno snima film „Zvečarka“ Nikole Ljuce, ali je njegovo pismo u kojem se zahvaljuje Rajku Grliću na ovoj ulozi publici pročitala scenografkinja Željka Burić.

Za najbolju sporednu žesku ulogu istu nagradu osvojila je Judita Franković Brdar za lik Note u filmu “Sveta obitelj” rediteljke Vlatke Vorkapić.
Glavni favorit ovogodišnje Pule, ljubavni triler „Svemu dođe kraj“ Rajka Grlića, osvojio je još samo jednu Zlatnu Arenu, za najbolju scenografiju, koja je dodeljena Željki Burić.

U takmičarskom programu Hrvatska manjinska koprodukcija, u konkurenciji 11 ostvarenja, isti žiri dodelio je Zlatnu Arenu filmu “Domaćinstvo za početnike”, reditelja Gorana Stolevskog, a glumcu Vladimiru Tintoru pripala je Zlatna Arena za sporednu mušku ulogu Tonija u ovom filmu.

Od tri srpska ostvarenja na ovogodišnjoj Puli, Zlatnu Arenu je poneo Leon Lučev za glavnu mušku ulogu, lik Mije u filmu “Radnička klasa ide u pakao” našeg reditelja Mladena Đorđevića.

“Leon Lučev neodoljivom jednostavnošću gradi duhovitost vlastitim uvjerenjem u svoju manipulaciju, zbog čega se i mi često kao publika pitamo da li on laže ili ne“, ocenio je žiri. Posebno priznanje dodeljeno je posthumno Dušku Valentiću za sporednu mušku ulogu Tileta u porodično -političkoj drami “Lost Country” našeg reditelja Vladimira Perišića.

“Duško Valentić u vrlo ograničenom vremenu uspijeva izgraditi upečatljivu ulogu ostarjelog partijskog moćnika, kojem kontrira svojim nježnim glumačkim habitusom”, saopšto je žiri.

Žiri Kino mreže, predstavnika nezavisnih kinoprikazivača, dodelio je svoje nagrade filmovima u hrvatskom i međunarodnom programu koji još nisu prikazani u bioskopima – tu je takođe trijumfovala „Proslava“ Bruna Ankovića, a nagrađeni su i filmovi „Frka“ Svebora Mihaela i „Himera“ rediteljke Aliće Rohrvačer (program Greater adria).

Prema glasovima publike, u programu Hrvatski filmovi najvišu ocenu dobila je „Sveta obitelj“ rediteljke Vlatke Vorkapić (4,77), a u programu Hrvatske manjinske koprodukcije dokumentarac „KIX“, režija Bálint Révész, Dávid Mikulán (4,8).

Nakon svečane ceremonije u INK, koju je kao i na otvaranju 71. Pule vodila Ida Prester, hrvatska i regionalna pevačica i aktivistkinja, festival se vratio u Arenu – u okviru selekcije Popularna Pula, večeras je prikazan kratki film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ Nebojše Slijepčevića, koji je hrvatskoj kinematografiji doneo prvu Zlatnu palmu na ovogodišnjem Kanu.

Voditelj programa u Areni je glumac Luka Mihovilović, a zvanično, zavese 71. Pulskog festvala spustila je regionalna premijera filma „Tuesday'“, debitantsko igrano ostvarenje višestruko nagrađivane hrvatske rediteljke i scenaristkinje Daine Oniunas-Pusić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari