Punoletstvo Novosadskog džez festivala 1

Više ništa nije isto od 13. oktobra kad smo predveče tog dana saznali da je Novi Sad postao Evropska prestonica kulture 2021 godine.

Onda i mi moramo biti bolji, moramo svi biti bolji i svi krenuti u tu budućnost jer iako je pred nama pet godina, doći će ta 2021. i brže nego što se to nama sada čini. Novosadski Jazz festival je sigurno jedan od onih događaja koji su doprineli da novosadska kulturna scena bude raznovrsnija, kvalitetna, da bude zapažena i ne samo u zemlji nego i u regionu i šire u Evropi. Za naš festival se zna i u Americi i u Evropi, i zbog toga je na nama odgovornost da iz godine u godinu dajemo još bolja izdanja festivala – ističe Vesna Kaćanski, urednica muzičkog programa Kulturnog centra Novog Sada, koji organizuje 18. Novosadski Jazz festival.
Prateći programi su počeli upravo juče nastupom grupe Kvantno polje na brodu Cepelin i nastavljaju se sve do glavnog programa koji počinje u četvrtak, 10. novembra.
Adam Klemm, jedan od urednika programa i ovogodišnjeg festivala, o programu je u svojoj uvodnoj reči najave istakao: „I ove godine ćemo imati priliku da uživamo u čarima vokalnog džeza. Prvi put na Novosadskom Jazz festivalu gostuju Selen Gulun Trio iz Tursle i italijanski Carla Marcotulli – Miona Deler duo i, kao nastavak dugogodišnje saradnje, Norbert Gottschalk i Dian Partiwi sa East West European Jazz Orchestra iz pobratimskog grada Dortmunda, portugalska pevačica Maria Joao u duetu sa klaviristom Mariom Laghina, Sandra Klemm sa novim projektom i sjajni Kevin Mahogany za kraj.
Na moje lično zadovoljstvo, nastupiće jedan od najvažnijih saksofonista današnjice Mark Turner sa kvartetom, Joey Calderazzo vrhunski pijanista sa solo koncertom, Big Bend RTS sa našom a i svetskom legendom Duškom Gojkovićem i već spomenuti Kevin Mahogany sa Tony Lakatosom.
Bojan Panaotović, direktor KCNS, dao je veliku podršku urednicima i istakao da ustanove poput Kulturnog centra ne smeju da gledaju na to šta sada na tržištu ima prođu već moraju biti alternativa. „Dok je u nama kao krovnoj ustanovi kulture u ovom gradu daha, i dok budemo raspolagali bilo kakvim ljudskim, materijalnim i ostalim resursima, mi ćemo se boriti da zakonomernost budu Andrić, Meša Selimović, Kiš, Crnjanski, Pekić, Zoran Radmilović, Rundek, Štulić, kao i svi umetnici koji će nastupiti na džez festivalu. Da se stavimo nasuprot ljudi sa dna kace kako se nekad u Srbiji govorilo, na koje se ugleda deo našeg mladog naraštaja. Ja želim da se naši mladi ugledaju na ove umetnike. Laž je da je prosvetiteljstvo mrtvo, da sve treba da prepustimo tržištu pa ko više plati taj nek i uživa. To su gluposti. Ukoliko budemo insistirali na ovakvim manifestacijama kao što je džez

List Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – rojekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari