„ Putovanja 3 objektiva “ u Kraljevu 1Foto: Zoran Nikolić

U svojoj četvrtoj godini postojanja  foto-izložba „ Putovanja 3 objektiva” je stigla do Kraljeva . U Galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ večeras je pred brojnom publikom, otvorena  zanimljiva izložba.

Autori ovog nesvakidašnjeg kulturnog projekta su tri  afirmisana majstora fotografije ,različitih godina, životnih iskustva i stilova. To su Tomislav Peternek , doajen fotografije na ovim prostorima, ovenčan gotovo svim značajnijim domaćim i međunarodnim nagradama za novinsku fotografiju, Igor Mandić predavač Sintetičke fotografije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i diplomirani ekonomista Goran Kukić, svojevremeno, u ondašnjoj Jugoslaviji, jedan od najmlađih sa statusom slobodnog umetika koji, od 1992 godine, posle Sarajeva, živi i radi u Beogradu.

Ideja za ovaj jedinstveni projekat plod je višegodišnjeg druženja tri majstora fotografije i, naravno, njihove ljubavi prema fotografiji koja jeste osnova višegodišnjeg druženja tri autora različitog umetničkog senzibiliteta. Ta ideja sažeta je i u nazivu izložbe „Putovanja 3 objektiva“ i kao takva opredelila je zajedničku temu, putovanje.

Zahvaljujući tome posetilac izložbe može, razgledajući fotografije, da, bar za trenutak, doživi delić atmosfere u različitim mestima na bezmalo svim kontinentima, viđene okom nekog od autora i od zaborava sačuvane njihovim objektivima.

Tu su, recimo, Peternekove fotografije nastale još u šezdesetim godinama prošlog veka pa sve do onih koje su on i druga dva autora snimili nedavno.

Izložba u Kraljevu, 27 po redu, gostovala je u mnogim gradovima širom Srbije  i time je praktično, i bez mnogo pompe, dala svoj doprinos demetropolizaciji kulturnih dešavanja što je i bio jedan od ciljeva  njenih autora.

Svojevrsni kuriozitet, predstavlja, kako nam je rekao Tomislav Peternek, činjenica da je ovo njegova druga izložba u Kraljevu,  ukoliko se kao prvo izlaganje može beležiti njegovo učešće, kao nagrađenog fotografa amatera iz Foto kluba Kragujevac, na jednoj grupnoj izložbi nekadašnjeg Foto-kino kluba „Žika Čukulić“ iz Kraljeva, početkom šezdesetih godina prošlog veka.

Recimo na kraju da je organizovanje izložbe u Kraljevu  svojevrsna podrška brojnim mladim fotografima iz Kraljeva koji su, pre mesec dana, formirali  foto klub „f64“ , to je, pored „Foto-kino kluba Kraljevo“ koji egzistira već dvanaest godina , drugi takav klub u gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari