Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije Dani komedije u Jagodini otvoriće večeras u 20 sati pozorišna, filmska i televizijska glumica Rada Đuričin, dobitnica ovogodišnje nagrade za životno delo Zlatni ćuran. Prva predstava na festivalu, koji će trajati do 27. marta, biće „Pevaj, brate 2“ po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Andrije Miloševića, koju će izvesti Teatar FAVI iz Beograda, a sat vremena pre zvaničnog početka manifestacije, u holu Centra za kulturu, u okviru pratećeg programa, biće otvorena izložba „Dokumenti“ Miodraga Tabačkog.


Predsednik UO Festivala Dobrica Milićević kaže za Danas da je sve spremno pred početak festivala, te da će se ova manifestacija odvijati po planu, bez obzira na nedavnu odluku Ministarstva kulture i informisanja da im dodeli 750.000 dinara, najmanji iznos u istoriji ovog festivala.

– Festival zbog toga neće izgubiti na kvalitetu, ali ogorčeni smo i poraženi. Neverovatno je da jedna predstava jednog pozorišta dobije četiri miliona, a da jedan festival sa velikom tradicijom, koji uživa simpatije i ugled u svim pozorištima Srbije, dobije ovoliko malo – kaže Milićević.

Poređenja radi, Dani komedije, koje 43 godine sufinansiraju Ministarstvo kulture i grad Jagodina, prošle godine su dobili 2,5 miliona dinara, a 2012. godine oko dva miliona od Ministarstva. Prema Milićevićevim rečima, od ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca dobili su objašnjenje da je to odluka Komisije za scensku umetnost.

– Saznao sam da je u komisiji bilo čak i onih koji su predlagali da ne dobijemo ništa. Nama njihov gest neće pomračiti radost početka festivala. Učinićemo sve da smanjimo izdatke koliko god možemo, ali ne nauštrb kvaliteta – ističe Milićević.

U narednih sedam dana za nagrade 43. Festivala komedije, među kojima su i „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu po oceni žirija i „Miodrag Petrović Čkalja“ za najduhovitiju po oceni publike, takmičiće se sedam predstava, po izboru selektora Juga Radivojevića.

U selekciji su: „Zeko Zeko“ Kolin Sero u režiji Aleksandra Božina Narodnog pozorišta Kikinde, „Moje bivše, moji bivši“ D.C. Džeksona u režiji Slađane Kilibarde Knjaževsko-srpskog teatra Kragujevac, „Veliki manevri u tijesnim ulicama“ Ive Brešana u režiji Ivana Vukovića Narodnog pozorišta Niš, „Izbiračica“ Koste Trifkovića u režija Nikole Zavišića Narodnog pozorišta Beograd i Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, zatim „Leptiri su slobodni“ Leonarda Gerša u režiji Nenada Gvozdenovića Zvezdara teatra Beograd i Agencije JBM „Kanon“ Paraćin, kao i „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića u režiji Tanje Mandić Rigonat Pozorišta „Boško Buha“ Beograda.

Predstave će ocenjivati stručni žiri koji čine: reditelj Kokan Mladenović, dramaturg Branislav Nedić i glumica Ivana V. Jovanović. Pozorište „Slavija“ iz Beograda u čast nagrađenim izvešće 27. marta, na Svetski dan pozorišta, predstavu „Povratak u Montenegro“ po tekstu Željka Mijanovića a u režiji Slavenka Saletovića.

U okviru pratećeg programa biće organizovan susret sa Radom Đuričin, kome će prisustvovati i Ljubiša Ristić, reditelj čuvene predstave „Buba u uhu“, koja je otvorila prvo takmičarsko izdanje Festivala 1972. godine. Poseban segment programa biće posvećen i nedavno preminulim glumačkim legendama Ljubici Sokić i Petru Kralju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari