Rade Šerbedžija prima Nagradu "Milan Žmukić": Jugoslovenski glumac sa holivudskom karijerom koji je uvek na pravoj strani istorije 1foto EPA/JOSHUA GATES WEISBERG

Nagradu „Milan Žmukić“, koju Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival dodeljuje za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umetnosti, i ovom festivalu, ove godine dobija Rade Šerbedžija, legendarni glumac koji je obeležio kinematografiju ovog prostora i ostvario svetsku karijeru.

Ovo visoko  priznanje svečano će mu biti uručeno sutra, 23. avgusta na ceremoniji na Kanli Kuli, Šerbedžija će i proglasti 37. hercegnovski festival otvorenim, a potom će biti prikazan film „Pontonovo srce“ reditelja Senada Šahmanovića, romantična komedija u kojoj igra jednu od glavnih uloga.

Podsećanja radi, Nagrada „Milan Žmukić“ ustanovljena je 2022. godine, povodom 35, jubilarnog izdanja ovog festivala, kao počast čuvenom jugoslovenskom filmskom producentu, nekadašnjem direktoru Lovćen filma i Centar filma, gde je bio i izvršni producent na svim filmovima koje je proizvela ova kuća. Žmukić je ostao upamćen i kao operativni direktor Ateljea 212, Bitef festivala, Festivala jugoslovenskog igranog filma, Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, Festa. U svom rodnom gradu, Herceg Novom, 1987. osnovao Jugoslovenski festival filmske režije, danas Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival, koji je u jednom periodu vodio kao ditektor, a preminuo je 1996. godine u Beogradu.

Ovim priznanjem, legendarni glumac Rade Šerbedžija koji je svojim građanskim angažmanom uvek na pravoj strani istorije, pridružuje se laureatima iz prethodnih godina, koji takođe pripadaju legendarnim filmskim stvaraocima na ovom prostoru – reditelju Želimiru Žilniku, hercegnovskom direktoru fotografije sa višedecenijskom holivudskom karijerom Bojanu Bazelliju (sarađivao je s rediteljima poput Pola Šredera, Majkla Beja, Ejbela Ferare…), glumici Vesni Pećanac, a prošlogodišnja dobitnica Nagrade „Milan Žmukić“ bila je Jelisaveta Seka Sablić.

Ovogodišnje, 37. izdanje festivala odvijaće se pod od metaforičnim naslovom „Sve boje filma“, a voditelji ceremonije otvaranja na Kanli Kuli, kako je izjavio predsednik Saveta festivala, dramski pisac Stevan Koprivica, biće glumci Milan Marić, Andrija Kuzmanović i Sanja Popović. Crveni tepih za protagoniste-zvanice, prvi put će biti postavljen podno Sat kule, u centru grada, i ove godine, i kako najavljuje Koprivica, to bi zaista trebalo da bude poseban događaj, a tokom festivala biće priređen i omaž reditelju Veljku Bulajiću i velikom piscu i scenaristi Abdulahu Sidranu.

Do 29. avgusta, u pet selekcija, festivalska publika će imati priliku da vidi više od 70 ostvarenja iz celog sveta, čije su projekcije zakazane na četiri jedinstvene lokacije na otvorenom, a na Kanli Kuli, kako je najavio novinar i filmski kritičar Vuk Perović, selektor programa dugometražnog igranog filma, biće prikazano 12 najmarkantnijih ostvarenja stvaralaca iz regiona svih generacija. Već druge festivalske večeri na programu je ostvarenje „78 dana“ naše rediteljke Emilije Gašić, pobednice ovogodišnjeg Palića, a u trci za nagrade su i novi film Rajka Grlića „Svemu dođe kraj“, „Porodična terapija“ Sonje Prosenc, “Domaćinstvo za početnike” Gorana Stolevskog, “Majka Mara” Mirjane Karanović.

Tu su i “Supermarket” Nemanje Bečanovića, mediteranska komedija “Živi i zdravi” Ivana Marinovića, “Šalša” Dražena Žarkovića, „Proslava“ Bruna Ankovića nagrađena na ovogodišnjoj Puli, i “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića. Na svečanom zatvaranju, 29. avgusta, biće prikazani “Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića.

O najboljim ostvarenjima na festivalu koji predstavlja presek kinematografske produkcije sa ovog prostora u protekloj godini, i dobitnicima nagrada (Gran Pri – Zlatna mimoza za najbolji film, Zlatna mimoza za režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, i Nagrada „Živko Nikolić“ za specijalni doprinos filmskom izrazu, odlučivaće eminentni regionalni žiri – reditelji i scenaristi Lordan Zafranović, Pjer Žalica i direktor Crnogorske kinoteke Pavle Simonović.

Na tvrđavi Forte Mare biće prikazana vantakmičarska selekcija Kino Evropa i program Mreže festivala Jadranske regije, koji obuhvataju ostvarenja najvećih savremenih autora, najavljuje selektor Vuk Perović.

– Imaćemo festivalske premijere, filmove koji su tek stigli sa najvećih filmskih manifestacija ovjenčani nagradama, i one koje će svjetske premijere imati tek koji dan prije ovih crnogorskih, To će biti ostvarenja velikih imena i evropske kinematografije, ne samo regiona, kao i filmovi novih stvaralaca koji uvijek donose nešto novo i drugačije – ističe Perović.

U selekcije Kino Evropa biće “Sva lica dobrote” Yorgosa Lantimosa, “Sinovi” Gustava Melera, „Partenopa“ Paola Sorrentina, “Armand” Halfdana Ullmana Tøndela. “Filmofili!” Arnauda Desplešina, i “Devojke sa balkona” francuske rediteljke Noemi Merlan. Program Mreže festivala Jadranske regije prikazaće ostvarenja “Tri dana ribarenja” Petera Hugendorna, “Hipnoza” Ernsta De Gera, “Tok” Gintsa Zilbalodisa, i “Mleko” rediteljke Stefani Kolk.

U dvorištu Kuće Iva Andrića publika će uživati u dokumentarcima iz sveta, a selekcija, prema rečima selektora Vladimira Perovića, obuhvata 25 filmova u takmičarskoj konkurenciji, i jedan van konkurencije – „Mornareva suza“ Dragane Stojković. O najboljim ostvarenjima odlučivaće žiri – multimedijalni umetnik Ajat Najafi, TV autorka Tanja Šuković i rediteljka Urška Djukić.

Takmičarska selekcija studentskog filma obuhvata 24 ostvarenja studenata filmskih akademija fregiona i Jugoistočne Evrope, koja će biti prikazana u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina, najavila je selektorka Sara Stijović, a o dobitnicima nagrada u ovom programu odlučivaće crnogorski montažer Luka Živković i naš reditelj Bojan Vuletić.

Goran Marković drži masterklas

U okviru 37. festivala od 24. do 27. avgusta održaće se prvi Montenegro Film Rendezvous, organizator je Filmski centar Crne Gore, a ovaj program ustanovljen je sa ciljem da izgradi trajnu vezu između crnogorske, regionalne i evropske filmske industrije, kao i veze lokalnih i regionalnih stvaralaca sa evropskim profesionalcima i filmskim stručnjacima.

U segmentu ovih događaja je masterklas koji će voditi reditelj Goran Marković čiji su filmovi obeležili ovdašnju kinematografiju, a crnogorski autori će imati priliku da svoje projekte (ukupno 21), prezentuju predstavnicima ključnih evropskih filmskih fondova, uključujući Eurimaž, Francuski nacionalni centar za kinematografiju i pokretne slike (CNC), Austrijski filmski fond…Kako je najavljeno, u Herceg Novi stižu i predstavnici prestižnih filmskih festivala kao što su Berlinale, Roterdam i Black Nights iz Talina.

Rade Šerbedžija prima Nagradu "Milan Žmukić": Jugoslovenski glumac sa holivudskom karijerom koji je uvek na pravoj strani istorije 2
Foto Radmila Radosavljević

Dokumentarac o Subu, mornaru, pesniku, novskom boemu...

Kako je najavio Stevan Koprivica, posebne pažnje vredno je istaći specijalnu premijeru dokumentarnog filma „Mornareva suza“ rediteljke i scenaristkinje Dragane Stojković, emotivne priče o Subu, Slobodanu Subotiću, kormilaru, pesniku, recitatoru, koji je posveta novskoj boemiji. Suba se nostalgično sećaju njegovi bližnji, kroz njihove reči i njegovu poeziju otkriva se jedan poseban život, splet okeanskih daljina i ljubavi prema rodnom gradu – Herceg Novom. Pored Koprivice, akteri ovog dokumentara su Rambo Amadeus, Perica Đaković, Milen Pavlović – Agoton i Dragana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari