Radimo u korist kulture i literature 1Foto: Arhiva

Povodom kritika na rad 62. Beogradskog sajama knjiga i zahteva Službenog glasnika i Udruženja profesionalnih izdavača Srbije da se ovoj manifetaciji vrati njena kulturna misija Odbor Sajma knjiga saopštio je večeras da je “u najboljoj veri i nameri nastojao da očuva dostojanstvo i primernu, 62 godine dugu kulturnu, demokratsku i poslovnu tradiciju“.

To je odgovor Sajamskog odbora na različite postsajamske ocene koje se kreću “od bezuslovne podrške do ultimativnog sugerisanja radikalnih zahvata u koncepcijskom, programskom, organizacionom i svakom drugom aspektu“.

U saopštenju se navodi da „suprotno javno iznetim, proizvoljnim i paušalnim tvrdnjama pojedinih izdavača ili grupa izdavača o ‘karnevalsko-vašarskom sadržaju’ proteklog sajma i o eksplicitnim zahtevima za negativnom diskriminacijom pojedinih izdavača ili učesnika i u sadržajnom i u tehničko-prostornom smislu, Odbor nalazi za shodno da utvrdi kako je svoju misiju obavio u korist kulture i literature, a protiv svake vrste diskriminacije ili podela izdavača neprihvatljivih u demokratskom, pravnom, kulturnom i poslovnom smislu reči“.

U Odboru podsećaju da su pre početka Sajma svi izdavači bili pozvani da predlože ideje za unapređenje koncepta i organizacije Sajma, ali da je, kako tvrde, odziv bio zanemarljiv. Uprkos svemu, navodi se u saopštenju “imperativ je bio da se izađe u susret svim direktnim izlagačima, da se očuva koncept predstavljanja izdavačke produkcije i prodaja knjiga po sniženim cenama.
“Poštujući i visoko vrednujući dobronamerne i dobrodošle, iako zakasnele kritike i sugestije različitih segmenata Sajma knjiga, vredi ukazati na neodrživost i neprincipijelnost u javnom iskazivanju očiglednih ‘sujeta, ličnih ili posebnih interesa, daleko od svakog zajedničkog ili opšteg, čak i izrazito antidemokratskih i diskriminativnih stavova, koji ni na koji način ne bi unapredili i učvrstili, nego bi, naprotiv, suštinski razorili koncepcijsko i organizaciono tkivo Sajma knjiga. Prihvatajući umesne kritike, Odbor svoju kulturnu misiju vrednuje kao uspešnu i nastojaće da je razvija u svakom interesu ove manifestacije”, ističe se u saopštenju Odbora Sajma knjiga.

Sadašnju koncepciju i rad Sajma knjiga danas su podržali i Udruženje izdavača i knjižara Srbje, u kome je većima izdavačkih kuća u Srbji, kao i Vulkan izdavaštvo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari