Radivoj Šajtinac laureat nagrade za umetnički senzibilitet 1Foto: M. P.

Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ za 2019. godinu pripala je zrenjaninskom književnikui Radivoju Šajtincu, 

Aktivno učestvujući nekoliko decenija na književno-umetničkoj sceni Srbije kao pesnik i prozni pisac, Radivoj Šajtinac je ostvario izrazito moderno i

respektabilno književno delo, na jasnom tragu poetike Todora Manojlovića, saopštio je Upravni odbor Fonda čiji jepredsednik Nenad Đaponja, a članovi Petar Arbutina, Gojko Tešić, Vasa Pavković i milan Bjelogrlić.

Raznovrsnost i bogatstvo književnosti koju je stvorio Radivoj Šajtinac ističu ga kao jednu od izrazito individualnih pojava u srpskoj književnosti na kraju prošlog i početku ovog veka.

U pesničkom i proznom delu Radivoja Šajtinca skladno se prožimaju i dopunjuju odnos prema lokalnim i univerzalnim principima stvaranja, a svako njegovo novo delo je istovremeno jasan i nedvosmislen izazov tradiciji, što ga je preporučilo za 28. laureata Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“. Radivoj Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu.

Posle završene gimnazije u rodnom gradu, studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom, a i prevodi s ruskog i engleskog jezika. Bio je jedan od osnivača i dve decenije glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu „Ulaznica“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari