Radivoje Jovović iz PSG tvrdi da su sredstva za sufinansiranje filmske umetnosti u Vojvodini završila u Beogradu 1Foto: kasarp studio / Shutterstock.com

Pokrajinski poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Radivoje Jovović kritikovao je danas pokrajinske vlasti, zbog toga što je najveći deo sredstava namenjenih za sufinansiranje projekata filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva u Vojvodini u 2024. godini „završio u Beogradu“ i dodao da je to praksa koja se ustalila otkako je Srpska napredna stranka (SNS) na vlasti.

Jovović je u saopštenju naveo da je na pokrajinskom konkursu, kojim se dodeljuje 65 miliona dinara podrške tim vidovima umetnosti, najviše novca dodeljeno beogradskim produkcijskim kućama, među kojima je ponovo i produkcijska kuća „Zilion film“ glumca Lazara Ristovskog.

„Tako su produkcijske kuće iz pokrajine dobile manji deo novca nominalno namenjenog isključivo produkcijskim kućama i kulturi te iste pokrajine“, kazao je Jovović, prenosi Beta.

On je naveo da Vojvođani imaju samo jedan zahtev, a to je da ih puste da sami brinu o svojoj kulturi.

„Pa da li u Vojvodini nema dovoljno kvalitetnih radnika kulture, umetnika i kuturnih projekata pa se već godinama unazad većina namenjenih sredstava dodeljuje beogradskim producentskim kućama i firmama? Čija je vojvođanska kultura, da ne pripada možda šovinističkim naprednjacima?“, upitao je Jovović.

Ocenio je da tri i po decenije traje „prisvajanje svega vojvođanskog“ u sklopu nacionalističkih narativa iz Beograda iza kojih se krije pljačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari