radmila živkovićFoto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumica Radmila Živković napustila nas je u 72 godini, a ovu veliku glumicu pamtićemo po brojnim filmskim i serijskim ulogama, ali i sjajnim pozorišnim izvedbama.

Radmila Živković rođena je u Kruševcu 1953. godine, a bogatu karijeru započela je krajem šezdesetih godina, od kada je nizala brojne uloge.

Najpoznatiji filmovi su joj „Naivko“, „Sabirni centar“, „Mrtav ’ladan“ i „Polažajnik“.

Poznata je i po ulogama Đilde u TV seriji „Srećni ljudi“, Jovanke Ljutić u „Stižu dolari“, ali i po „Ulici lipa“, gde je igrala glavnu ulogu.

Živkovićeva je svakako najpoznatija kao tetka Doka u velikom bioskopskom hitu „Zona Zamfirova“. Ovde je pokazala izvanredne komičarske veštine i ostavila nezaboravnu repliku „A ti kučko! Sk ćeš d’ izedeš golem ćutek!“.

Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Radmila Živković – biografija:

Radmila Živković odigrala je brojne uloge u filmovima „Sok od šljiva“, „Poseban tretman“, „Variola vera“, „Još ovaj put“, „Sabirni centar“, „Uvek spremne žene“, „Poltron“, „O pokojniku sve najlepše“, „Ledina“, „Zona Zamfirova“…

Za neke od njih nagrađena je najvišim priznanjima kao što su Zlatna arena u Puli, Carica Teodora u Nišu i druge.

Kao pozorišna glumica ostvarila je uloge na scenama Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, u Zvezdara teatru, a 20 godina bila je član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Vlasnica je nagrade „Milivoje Živanović“, a najveći uspeh u karijeri zabeležila je 6. februara 2005. godine, kada joj je uručena nagrada „Žanka Stokić“ koju su pre nje dobile Svetlana Bojković i Milena Dravić.

Ovo prestižno priznanje dobila je za ulogu Živke Popović u predstavi „Gospođa ministarka“ u režiji Jagoša Markovića, koju je sa uspehom igrala na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Februara 2023. dodeljen joj je Sretenjski orden drugog stepena.

Živkovićeva je treća dobitnica nagrade Žanka Stokić.

Iz braka sa snimateljem Predragom Bambićem ima ćerku Bojanu, glumicu, a bila je udata za Dragana Mihajlovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari