radnička prava radnička klasaFoto: Shutterstock/Sigit Stock Vector

Radnička prava spadaju u teme kojih se periodično setimo, naročito u vreme prvomajskih praznika.

I dan-danas ima onih čija se radnička prava ne poštuju, tako da Praznik rada, odnosno 1. maj, služi za uranak i roštiljanje na otvorenom.

Balkanrock je tim povodom pripremio listu domaćih i stranih pesama koje podsećaju na probleme radničke klase, a koju prenosimo u nastavku.

17. Atheist Rap – Letnji Hit

https://www.youtube.com/watch?v=qQ7PUXDYosI

A ko drugi nego pankeri da ukažu na društvene probleme. Letnji hit veselo zvuči, ali ne kada ceo život rmbačite za sitne novce.

16. Loverboy – Working for the Weekend

Znate kako jedva čekate da stigne vikend i da ne radite. Odete do pekare da kupite hleba, u market po još neke namirnice, čekaju vas jutarnje novine.

Uveče izađete do grada u provod… a da li u nekom trenutku shvatate da vas je neko sve vreme usluživao?

Upravo Loverboy u ovom hitu 80ih pričaju o svim radnicima koji moraju vikendom da rade dok vi odmarate ili se provodite.

15. Divlje Jagode – Metalni Radnici

Šta je hevi metal bez teškog metala? Zapravo je i sam žanr nastao u industrijskoj zoni, kovanica inspirisana radnicima metala.

Tako i mi imamo konja za trku u vidu pesme „Metalni radnici“ koja govori da će radnici koji obrađuju metal „iskovati novi svet“.

14. Rush – Working Man

Kanadski progresivci preko svog „Radnog čoveka“ žale se na naporan posao i kako nemaju vremena za život… Čini mi se/Mogao bih da živim svoj život/Mnogo bolje nego što ga živim sad.

13. The Beatles – A Hard Day’s Night

Radiš naporno i zarađuješ samo da bi taj novac potrošio, neka je logika iza cele pesme Beatlesa. Iako su oni pomenuli da novac rado troše na devojku.

12. The Clash – Career Opportunities

Kada je objavljena, 1977. godine, pesma je kritikovala britanski problem visoke stope nazaposlenosti mladih. Žalosno je što je pesma i dan danas aktuelna, pogotovo na brdovitom Balkanu.

11. Haustor – Radnička klasa odlazi u raj

Kritika tadašnjeg poimanja radničke klase, otpozdrav proleterima i jedno glasno NEVER MORE.

10. Gil Scott-Heron – Three Miles Down

Ako se vodi diskusija o najtežim poslovima koji postoje, na samom vrhu liste je posao u rudniku. Pokojna soul legenda opisala je muke kroz koje prolaze rudari.

9. Bob Dylan – Maggie’s Farm

Dilan se često zauzimao za prava naroda, od protesta ratovanju do problema radničke klase. Na listi se bez problema moglo naći više njegovih pesama, između ostalih i farmerska „Ballad Of Hollies Brown“.

No, za ovu priliku ipak smo odabrali „Maggie’s Farm“ koja se bavi odnosom poslodavca prema radniku.

8. Johnny Cash – The Legend Of John Henry’s Hammer

Džon Henri je pošten radnik, fizikalac, koji je ceo život proveo mlateći čekićem za sitan novac, samo da bi mu saopštili da ga je zamenila mašina.

7. Totalni Klošari – Working Class

Prava pankerska pesma koja zahteva poštovanje prema svim fizičkim radnicima i ne trpi one koji potcenjuju teške poslove!

6. Bruce Springsteen – Factory

Ne možemo da pričamo o radničkoj klasi ako ne pomenemo njihovog heroja – Brusa Springstina. Jedna od njegovih najupečatljivijih pesama na ovu temu je „Factory“. Baladičastog zvuka, izaziva empatiju i naglašava težak život radnika u fabrikama.

5. Azra – Pit, i to je Amerika

U buci u larmi u rudniku/na farmi/Pitove ruke više nisu mlade/šezdeset godina za dolar rade… A na kraju opet završiš u kovčegu.

4. Bachman Turner Overdrive – Takin’ Care Of Business

Pesma koja je kroz godine izvor mnogih kontroverzi. Jedni će o pesmi pričati kao kritici kapitalizma, drugi da je o lenčugama koji ne žele da rade. Kako god bilo, replika Takin’ Care of Business je ušla u istoriju.

3. Idoli – Maljčiki

U odnosu na ostale pesme sa liste, ovo je jedna pozitivna, koja veliča rad u fabrikama i sa sobom nosi veliku dozu optimizma i pozitivizma.

2. KUD Idijoti – Himna rada

Budite ponosni na sebe, na svoj posao. Gledajte svoja posla, ne tuđa. Neke odlične poruke navedene su ovoj pesmi KUD Idijota.

1. John Lennon – Working Class Hero

Lenon je u svojoj pesmi predstavio razlike u društvenim klasama. Probleme kroz koje ceo život prolaze pripadnici srednje i radničke klase. Ujedno je jedna od njegovih najpoznatijih solo pesama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari