Radost igranja 1

Narodno pozorište “Toša Jovanović” domaćin je 48. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u periodu od 11. do 14. marta. Saopštio je zrenajninski teatar.

Učestvuju sva profesionalna lutkarska pozorišta Srbije, predstavljajući svoja najznačajnija ostvarenja iz prethodne sezone. Pored toga, Susreti su od velike važnosti za lutkarsku umetnost, zbog čega je pored programa igranja upriličen i prateći program festivala. Poput Sterijinog pozorja i njegove važnosti za dramska pozorišta, Susreti su najznačajnija lutkarska  manifestacija u zemlji. O dodeli nagrada na 48. Susretima PPLS odlučivaće tročlani stručni žiri u sastavu dr Marina Milivojević Mađarev – teatrolog, docent na Katedri za dramaturgiju Akademije umetnosti u Novom Sadu, Jelena Milić Zlatković – višestruko nagrađivana kretaorka lutaka i scenografije, i Jovan Caran – višestruko nagrađivani glumac NP „Toša Jovanović“ u penziji, reditelj, kreator lutaka i scenografije, autor tekstova i predstava.

Prateći program 48. Susreta PPLS koncipirali su Ivana Kukolj Solarov i Tatjana Paskaš, a svrha i cilj pratećeg programa su promovisanje lutkarstva ali i zrenjaninskog pozorišta u ulozi domaćina 48. Susreta. U četiri dana koliko festival traje, u Zrenjaninu će se okupljati najrelevantnija imena iz oblasti lutkarstva, kao i teatrološki autoriteti, a u zrenjaninskom pozorištu održati lutkarska radionica i ekskluzivno promovisati pozorišne publikacije i poetska izdanja za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari