Radošu Bajiću uručena nagrada “Kristalna koala” za film “Heroji Halijarda” 1 Foto: M.M./ATAImages

U Jugoslovenskoj kinoteci danas je održana svečanost povodom dodele nagrade “Kristalna koala” za najgledaniji igrani film na ovogodišnjem XXI Srpskom filmskom festivalu u Australiji, održanom od 14. do 24. marta.

Na ovoj tradicionalnoj filmskoj manifestaciji, koja se svake godine održava u Sidneju, u konkurenciji od pet domaćih igranih filmova, ove godine prestižna nagrada “Kristalna koala” pripala je ostvarenju „Heroji Halijarda“, scenariste i reditelja Radoša Bajića.

U prisustvu zvanica i predstavnika medija, nagradu „Kristalna koala“, u ime Serbian Film Festival INC Australia, autoru Radošu Bajiću uručio je ambasador Australije u Srbiji  Danijel Emeri.

„On je čestitam organizatorima festivala na njihovoj posvećenosti i Radošu Bajiću. „Čestitam i autoru filma „Heroji Halijarda“ na ovom filmskom ostvarenju koje donosi veoma emocionalnu i delikatnu priču o herojstvu i očaju, prikazanu kroz sudbinu jedne srpske porodice raspolućene sukobima, dok nas istovremeno podseća na važne, ponekad zapostavljene činjenice o ovom ratu“, izjavio je, uručujući nagradu, ambasador Australije u Srbiji Danijel Emeri.

”Srpski filmski festival u Australiji je značajna kulturna manifestacija koja okuplja srpski narod u tom delu sveta i, kao pupčanom vrpcom, vezuje ih za korene. Ponosan sam što je upravo taj narod, naša publika zaslužna što je film „Heroji Halijarda“ dobio ovo važno priznanje“, izjavio Radoš Bajić, zahvaljujući se organizatorima na nagradi u svoje, kao i u ime 480 saradnika koji su učestvovali u realizaciji filma.

Film „Heroji Halijarda“ autora Radoša Bajića, svoju internacionalnu premijeru imao je na filmskom festivalu POFF Black nights u Talinu (Estonija), nakon čega je usledila beogradska premijera u oktobru 2023. kao i uspešna bioskopska distribucija u zemlji i regionu.

Zatim je usledilo ućešće na Filmskom festivalu SFF u Čikagu, gde su “Heroji Halijarda” osvojili nagradu za najbolji film, kao i na XXI Srpskom filmskom festivalu u Australiji.

Sa velikim uspehom film je prikazan i na specijalnim projekcijama u Parizu, u Los Anđelesu, Bostonu i više gradova Kanade, kao i na prestižnom Internacionalnom filmskom festivalu u Moskvi, gde je izazvao veliki interes publike i kritike, saopšteno je iz produkcijske kuće Contrast Studios.

Kako se dodaje, potom je usledila i specijalna projekcija u SAD, koja je realizovana početkom marta u američkom Kongresu na Kapitol Hilu, uz prisustvo kongresmena, senatora američkog Senata i uglednih zvanica iz američkog kulturnog i javnog života.

Značajan internacionalni uspeh filma, koji je inspirisan operacijom “Halijard”, najvećom akcijom spasavanja pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, nastavljen je nagradom „Zlatni Mač“, za najbolji film na Festivalu ratnog filma u Rusiji, a nedavno je ugovoreno i emitovanje na nacionalnoj televiziji Narodne republike Kine, gde će “Heroje Halijarda” moći da vidi više stotina miliona gledalaca, kao i distribucija filma na teritoriji SAD, Kanade, Australije i Novog Zelanda, što je od ogromnog značaja za našu kinematografiju i kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari