"Radovan Treći" u apokaliptičkoj atmosferi naših dana: Premijera antologijske tragikomedije Dušana Kovačevića, u režiji Vita Taufera večeras u Zvezdara teatru 1Foto promo NP Sombor

Pola veka posle prve premijere, sa Zoranom Radmilovićem u naslovnoj ulozi i njegovih bravura koje su ušle u pozorišnu istoriju, „Radovan Treći“, jedno od najizvođenijih dela Dušana Kovačevića gledaćemo u novoj verziji, u režiji Vita Taufera.

Beogradska premijera „Bolne komedije o samoizdaji“, kako stoji u podnaslovu „Radovana Trećeg“, zakazana je večerasu 19.30, na Sceni „Bata Stojković“ Zvezdara teatra.

Predstava je urađena u koprodukciji Somborskog narodnog pozorišta i ovogodišnjeg festivala Grad teatar Budva, gde je s velikim uspehom imala i prvu premijeru.

– Ove godine je pedeset godina od premijere „Radovana“ i „Maratonaca“, obe predstave su izvedene 1973. u Ateljeu 212, a Vito Taufer Taufer je to dobro napravio, različito od onoga po čemu se pamti „Radovan“ – izjavio je za Danas Dušan Kovačević posle budvanske premijere.

– Tada je to bila predstava jednog glumca, Zorana Radmilovića, a sada je predstava kolektiva, i to je suštinska razlika. Po energiji i aktulenosti, ovaj „Radovan“ dosta liči na „Urnebesnu tragediju“ koju je Jagoš Marković nedavno radio u Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

– Po toj aktuelnosti, rekao sam, pola u šali, pola ozbiljno, imaš osećaj da gledaš televizijski dnevnik, i kako te rečenice o čoveku koji vlada porodicom, koji zabranjuje, i najstrašnije, koji mrzi komšije i ratuje sa njima, pisane pre pedeset godina, sada zvuče drukčije i mnogo opasnije.

U predstavi ima i puno pirotehnike, pucanja, scene su kao da gledamo izveštaje o sukobima bilo gde u svetu – rekao je Dušan Kovačević.

Prema rečima Vita Taufera, tekst „Radovana“ je fenomenalan.

– Napisan u vreme propalih utopijskih čežnji, bio je vizionarski. Ali nikad još do te mere kao danas, čak u svojim najapsurdnijim dimenzijama, stvaran je portret sadašnjeg stanja duha i društva.

– Volim dobre komedije, pogotovo u ovoj današnjoj zbunjenoj i apokaliptičkoj atmosferi u kojoj kao da se čitava planeta kotrlja po rubu sveopšte tragedije. Dobra komedija uvek ima tragičnu dimenziju. Slika sveta u radovima Dušana Kovačevića u stvari je melanholična i tragična. Obožavalac sam njegovog rada od mladih dana – izjavio je Taufer.

 

"Radovan Treći" u apokaliptičkoj atmosferi naših dana: Premijera antologijske tragikomedije Dušana Kovačevića, u režiji Vita Taufera večeras u Zvezdara teatru 2
Foto promo Grad teatar

Dramaturg je Vesna Radovanović, a antologijske Kovačevićeve likove sada igraju Ninoslav Đorđević, Biljana Keskenović, Srđan Aleksić, Danica Grubački, Nemanja Bakić, Marija Maša Labudović.

Tu su i Lazar Nikolić, Pavle Popović, Dejan Pletikosić, Vladimir Broćilović, Stefan Varga, Dejan Vuković, Andrej Todorović.

Scenografiju potpisuje Lazar Bodroža, kostime Biljana Grgur, muziku kompozitori Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!, a scenski govor dr Dejan Sredojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari