Rajićeva Shopping Centar u akciji osvežavanja murala 1Foto: Rajiceva tržni centar

Koliko puta ste prošli istom ulicom a da niste primetili da jedna od zgrada ima drugu boju na svojoj jednoj polovinu u odnosu na drugu?

Da li ste primetili lepotu i brojnost ukrasa na fasadama zgrada u centralnom gradskom jezgru Beograda? Postoje delovi grada za koje smo emotivno vezani, u kojima smo doživeli svoje najlepše trenutke, prve zagrljaje, poljupce i izlaske, pored kojih smo prošli nebrojeno mnogo puta, ali o kojima ipak znamo tako malo…

Jedno od takvih mesta nalazi se u srcu grada – u Rajićevoj ulici. Student zagledan u slapove boja koji se slivaju niz zid zgrade u Rajićevoj 19, mural je na koji kad-tad odluta oko šetača prolazeći kroz ulicu Kneza Mihaila. Nastao davne 1984. godine kao autorsko delo profesora Vasića i grupe njegovih studenata, predstavlja jedan od najlepših i najprepoznatljivijih umetničkih dela našeg glavnog grada.

Na zalost, sada ovaj mural izgleda znatno drugačije… Zub vremena je ostavio svoje tragove, vremenski uslovi uzeli su svoj danak, a pojedinci su želeli da ostave i svoj pečat na delu po kom je ova ulica postala prepoznatljiva.

Kako bi smo mu vratili njegov pređašnji sjaj, Rajićeva Shopping Centar je povodom svog prvog rođendana, a u partnerstvu sa gradom Beogradom, krenuo u osvežavanje ovog murala. Mural u Rajićevoj predstavlja poklon svim Beograđanima i posetiocima našeg glavnog grada od šoping centra koji je upravo po ovoj ulici i dobio svoje ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari