Rajko Dujmić - simbol "dobrih starih vremena" 1Foto: BETAPHOTO/ HINA Denis CERIC

U ovim trenucima vrlo teško je bilo što reći ali jedno, jedino, najveće i najgenijalnije to su Rajkova djela, njegove pjesme.

Bogu hvala što mu je dao toliko količinu talenta i genijalnosti i te će njegove pjesme, a to sam uvijek govorila, nadživjeti sve nas. Neki novi klinci će odrastat uz te pjesme i zaljubljivat se, veseliti se i plakati. Mislim da je to najveća ostavština koju može jedan čovjek dati u glazbi – kaže Sanja Doležal za Danas. Ona podseća da su zajedno u Novim fosilima, koje je Rajko Dujmić i osnovao, skupa delovali 30 godina i da sa sigurnošću može reći da je on bio „jedan od najvećih na ovim prostorima“.

– Ja sam njega primetio još kao klinac. On je godinu dana stariji od mene – kaže rok novinar i kritičar Petar Janjatović i dodaje kako je Dujmić isprva svirao u rokenrol bendovima.

– Svirao je u rokenrol bendovima kao što su grupa Marina Škrgatića i sličnim tim ranim zagrebačkim grupama. Pojavljivao se na „Bum“ festivalima i bio je klinac, pa su ga zato svi zvali Lima, to jest, Mali. Kad je prešao u vode zabavne muzike ja sam, naravno, prestao da pratim to što radi ali sa naknadnom pameću sam shvatio da je to stvarno vrhunska zabavna ili pop muzika. U sprezi sa Momčilom Popadićem, splitskim novinarom i pesnikom, uradio je neke od beskrajno duhovitih pesama kao što je „Tonka kaži r“ pošto je Popadićeva žena imala šprahfeler pa nije znala da izgovori to slovo, tako da su te neke mangupske pesme šifrovano dolazile do ljudi. I, ključna stvar je, da se razumemo, da je Rajko Dujmić komponovao pesmu koja je pobedila na Evroviziji i to je jedini i najveći pik u jugoslovenskoj zabavnoj muzici – zaključuje Petar Janjatović.

– Rajko Dujmić je jedan od najvećih hrvatskih kompozitora svih vremena. Izvanredan esej o njemu je napisao Petar Luković u knjizi „Bolja prošlost“ gde je objasnio koliko je zapravo Rajko Dujmić imao jedan potpuno autentičan kompozitorski stil koji je obeležio pop muziku sedamdesetih i osamdesetih u bivšoj Jugoslaviji – kaže Vladimir Đurić Đura alias Đura Mornar za Danas, dodajući da je njegov uticaj bio ogroman.

– Sve hrvatske pop grupe su pratile njegov stil. Kasnije, i brojni drugi kompozitori, kao Tonči Huljić, koji su na sličan način komponovali velike hitove u bivšoj Jugoslaviji. Jedna struja je bio Rajko Dujmić, druga Zdenko Runjić. To su bile dve najizrazitije ličnosti iz Hrvatske koje su obeležile pop muziku u bivšoj Jugoslaviji, a imali su veliki uticaj i na srpsku pop muziku – smatra Đurić.

Prema njegovim rečima, veliki broj naših kompozitora je komponovao pesme sličnog tipa.

– Recimo, Kornelije Kovač i drugi kompozitori koji su radili za festivale su bili pod tim uticajem. Ta muzika je do devedesetih stvarno bila jako popularna, ta vrsta šlager-popa koji je Rajko Dujmić promovisao. Njegov uticaj je bio ogroman, nego je on sam po sebi bio problematična ličnost, pa mu tu vrednost malo oduzima ta njegova čudna biografija narkomana ali, zapravo, sve ovo drugo je veliko – zaključuje Đurić.

– Rajko Dujmić bio je jedan od najboljih kompozitora pop glazbe u Jugoslaviji, što potvrđuju i tiraži ploča Novih fosila koji su se mjerili stotinama hiljada prodanih primjeraka. Iako smo to tada mi klinci sa strane rocka zvali zabavna glazba, danas za kaznu molimo boga da bude što više takve zabavne glazbe, ali vremena su se promijenila i više je nema – kaže za Danas Hrvoje Horvat, rok kritičar, publicista i kolumnista Večernjeg lista, dodajući da je Dujmićeva i karijera Fosila svojevrsna, domaća varijanta Abbe.

– Karijera Dujmića i Novih fosila zapravo je bila domaća verzija Abbe – sa pjesmama jakih melodija, pamtljivih refrena, višeglasnim pjevanjem i suptilnim aranžmanima, hit do hita, ali sa dušom, nešto što automatski ide pod definiciju „dobrih starih vremena“- ocenjuje Horvat.

– Naravno, bili su tu i tekstopisci poput sjajnog Momčila Popadića ili Steve Cvikića koji su dali „glas“ Dujmiću, kao i mnoge pjevačice s kojima je radio, a po čemu je, uz Gorana Bregovića i Tončija Huljića, jedini koji je mogao zadržati uzlazni put karijere bez obzira tko pjevao njegove pjesme – zaključuje Hrvoje Horvat.

Prijatelji, kolege i javnost u Hrvatskoj i regionu opraštaju se od Rajka Dujmića, koji je preminuo od teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila prošle sedmice.

Hrvatsko društvo skladatelja u svom saopštenju ocenilo je „njegov glazbeni opus“ kao „jedan od najbogatijih i najutjecajnijih u našoj popularnoj glazbi proteklih desetljeća“.

„Teški je to gubitak za moju dušu, stvarno. Jer Rajko je takoreći mene stvorio svojim pjesmama, od ‘Skitnice’, ‘Ne znam koji vjetar puše’, ‘Povedi me’… Sve su to pjesme koje su mene obilježile, tako da je odlazak Rajka nešto prebolno za moju dušu“, rekla je Jasna Zlokić.

Jasmin Stavros je na službenoj Fejsbuk stranici napisao: „Dragi prijatelju, hvala na svim predivnim pjesmama. Hvala ti što si bio dio i moga puta.“

Alen Islamović, bivši pevač Divljih jagoda i Bijelog dugmeta, zapisao je: „Vječna ti slava, dragi moj prijatelju, falit ćeš nam, ali pjesme su tvoja duša.“

Vana je na svojoj službenoj stranici napisala: „Rajko Dujmić – kakva ostavština! Možemo samo biti zahvalni! I diviti se… dugo… i uživati u toj glazbi.“

Gradski fudbalski klub Dinamo Zagreb, na čijim su utakmicama svirale pesme Novih fosila, oglasio se na Fejsbuku: „Hvala na pjesmama i uspomenama koje će uvijek živjeti s nama, gospodine Dujmić! Neka Vam je laka hrvatska zemlja!“

Oglasili su se i državni zvaničnici – predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministarka kulture i medija Nina Obuljern Koržinek.

„Njegovom pojavom hrvatska glazbena scena dobila je izrazitu autorsku osobnost, vrsnog skladatelja čije su pjesme osvojile duše i srca publike najšireg spektra ukusa i senzibiliteta. Nakon kratke ali zapažene epizode na hrvatskoj rock sceni njegov pravi glazbeni uspon započinje okupljanjem grupe Novi fosili s kojom kao autor i pjevač ostvaruje najveće uspjehe potvrđene milijunskim nakladama nosača zvukova“, istakla je Nina Obiuljen Koržinek.

Svojim je pjesmama bio u našim životima

Severina se oglasila na službenoj stranici. Njen status glasi ovako:

„S devet godina sestra me dovela za ruku u ‘Mozaik’ na audiciju za takmičenje ‘Djeca pjevaju’. Kad je došao moj red, ušla sam i rekla da želim pjevati pjesmu ‘Moja Milena’ od Novih fosila. Remi Kazinoti, tad tek sa završenom akademijom, mi je rekao: ‘Ne možeš, mala, tu pjesmu pjeva muškarac…’ Rekla sam: ‘Ili tu ili ništa.’ On je rekao: ‘Onda ništa.’ I ja sam se uputila prema vratima. Moja sestra me nagovarala da pjevam neku drugu pjesmu. Nisam htjela i već sam se uhvatila za kvaku, kad se iz jednog kantuna digla jedna gospođa i rekla: ‘Slušaj, Remi, pusti ovu malu da piva šta oće.’ To je bila Lepa Smoje. Takmičenje je bilo u splitskom HNK-u. Pobijedila sam… Rajka sam srela slučajno prije dva tjedna, izgrlili smo se i skoro zaplakali, nisam ga vidjela dugo. On je jedan od najvećih kompozitora s ovih prostora ikada. Jednom me nazvao i rekao da ima pjesmu ‘Nedostaješ mi’ za mene, ali da želi da je otpjevam u studiju nakon koncerta u 2h ujutro, umornog glasa. Pjevala sam spavajući i molila ga da snimam sutra. „Neee, ovo je to, ovo mi je trebalo“ – kaže i sjedne u 5h ujutro za klavir u studiju i odsvira solo u toj pjesmi. Dok sam ga gledala kako svira i sklada u isto vrijeme, bila sam presretna, jer je on napisao glazbu za „Moju Milenu“… Da je živio u nekoj drugoj zemlji, dobio bi sve počasti, jer je svojim pjesmama bio u našim životima. Nedostaješ mi, Rajko… Nedostaješ generacijama koje su rasle uz Nove fosile. Nedostaješ mi do bola… Volimo te svi. Počivao u svojim pjesmama“, zapisala je Severina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari