Rajko Grlić povodom nikad snimljenog „Čuda u Poskokovoj Dragi“: „Teško da postoji film koji sam teže prežalio“ 1Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIC

Smeh, aplauzi i, uopšte spontana, dobra atmosfera u Dvorani kulturnog centra Beograda, večeras gde je počelo obeležavanje jubileja – 60 godina postojanja ovog kultnog bioskopa.

Najpre dodelom počasnih sedišta dvaneestorici velikana srpske i jugoslovenske kinematografije a potom otvaranjem prvog i jedinstvenog međunarodnog festivala nesnimljenog filma.

Rajko Grlić povodom nikad snimljenog „Čuda u Poskokovoj Dragi“: „Teško da postoji film koji sam teže prežalio“ 2
Foto: Marija Konjikušić

– Moje groblje nesnimljenih filmova nije malo. Ima velike i male nadgrobne spomenike a ovo što ćete večeras prikazati kao nesnimljeno je možda najveći nadgrobni spomenik tog groblja. Teško da postoji drugi film koji sam teže prežalio što ga nismo napravili – rekao je Rajko Grlić, reditelj „Čuda u Poskokovoj Dragi“ za koji zajedno s Antom Tomićem potpisuje i scenario, dok su Goran Bogdan i Ivana Rošćić viđeni za glavne uloge. Svi zajedno danas su razgalili publiku davanjem života ovom nesnimljenom filmu : Ante Tomić je čitao didaskalije, glumci replike, Rajko Grlić je govorio o čemu je sve maštao.

– Ideja je bila vrlo jednostavna. Ante je napisao jednu divnu šašavu avanturističku knjigu, i onda smo mi sjeli, i promjenili pola knjige i napravili scenarij za koji ja vjerujem da je možda najbolji koji smo nas dvojica ikad napravili. Napravili smo jednu veselu stvar – kazao je Grlić dodajući da to ima veze i sa kinematografijom na kojoj je odrastao.

– Ja sam odrastao na kinematografiji koja je voljela da je neko gleda. U kinematografiji koja je željela da kina budu puna. Ako je provedem, tri, četiri godine sastavljajući neku priču bi mi bilo strašno drago da neko sa mnom dijeli tu priču. U tami kino dvorane. Dok su generacije iza nas polako šrinkale i smanjivale priče. Sve manje i manje lica, sve više smo bili u stanjima, manje u pričama. Meni se čini da je film u našim krajevima izgubio veselje postojanja. I činilo mi se da je ova Antina knjiga i to što smo mi iz nje izvadili jedan divan predložak za jednu cirkusku predstavu. Tako da je ideja bila da se film vrti u šatorima, da TBF svira uživo, da budu titlovi kako bi se pevale karaoke , da se pije pivo i jede neka hrana, da se jednostavno napravi neko ogromno veselje oko filma, da se to što se film sveo u art formu malih festivala jednostavno razbije i da se ja oprostim od te kinematografije nekim velikim veseljem. To je bila ideja. Nismo je uspjeli napraviti ali smo joj se strašno veselili – zaključio je Rajko Grlić za početak.

A u nastavku Ante Tomić čita scenu koja otvara film : „Ekseterijer. Nebo. Noć. Nebo je prepuno zvijezda. Jedna od njih zasija jače i počne padati. Ispisuje se natpis: „Ovaj film je posvećen ulasku Hrvatske u Evropsku uniju“.

Publika se smeje.

Ante nastavlja, a u pauzama čitanja scenarija se razgovara.

Reditelj Stefan Arsenijević moderira. Goran Bogdan direktno sa snimanja kao u akcionom filmu, sa zakašnjenjem i izvinjenjem, zauzima svoje mesto na bini pored kolegice Ivane Roščić.

Publika ga pozdravlja aplauzom.

Rajko Grlić povodom nikad snimljenog „Čuda u Poskokovoj Dragi“: „Teško da postoji film koji sam teže prežalio“ 3
Foto: Marija Konjikušić

Grlić komentariše da glumci prosto moraju ući tako da budu primećeni.

Ante se slaže.

Tvrdi da Bogdan garantovano još od 14 sati čeka negde u blizini ne bi li dočekao da uđe u tom akcijaškom maniru.

I tako dalje.

Ne da se prepričati.

A kako bi bilo da je tek snimljen film?

Rajko Grlić povodom nikad snimljenog „Čuda u Poskokovoj Dragi“: „Teško da postoji film koji sam teže prežalio“ 4
Foto: Marija Konjikušić

 Počasna sedišta za dvanaest veličanstvenih

Počasna sedišta u Dvorani kulturnog centra Beograda reditelji su dobili prema afinitetima, to jest, ona mesta s kojih najviše vole da gledaju film. Slobodan Šijan i Rajko Grlić su u prvom redu sedišta 5 i 8; Đorđe Kadijević , šesti red sedište 13 ; Zdravko Štotra, sedmi red, sedište 9 ; Boro Drašković, peti red sedište 9 ; Miloš Radivojević 13. red sedište 1 ; Želimir Žilnik 11. red, sedište 7; Lordan Zafranović četvrti red, sedište 4; Srđan Karanović deseti red sedište 1; Goran Marković, osmi red, sedište 13; Emir Kusturica, osmi red, sedište 10; Darko Bajić, treći red, sedište 7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari