"Raspevani Beograd: Urbani identitet i video" u Kulturnom centru Grad 1Foto; Promo

Za knjigu “Raspevani Beograd” Irene Šentevske (IP Clio) koja će biti predstavljena večeras u 19 sati u Kulturnom centru Grad kažu da je jedan od prvih pokušaja sistematičnog i obuhvatnog rasvetljavanja odnosa između konstrukcije urbanog identiteta podele na „urbani“ i „seljački“ Beograd i savremenih medijskih formi, kakav je muzički video.

O ovoj knjizi  večeras će  govoriti Boris Miljković (Boris i Tucko), Milena Dragićević Šešić , Ivana Spasić, autorka i plej-lista „Raspevani Beograd”

Reč je o minuciozno izvedenoj iscrpnoj brižljivo, savesno i duhovito napisanoj interdisciplinarnoj studiji.

“Akademski uvidi premreženi zanimljivim, pažljivo odabranim i veoma duhovitim svedočenjima i komentarima koji potiču iz svih epoha medijske industrije Srbije poseban su kvalitet Raspevanog Beograda.

Na uzorku od preko 4500 muzičkih spotova Irena Šentevska ilustruje kako se slika Beograda u ovoj medijskoj formi transfomisala tokom tri decenije (1980-2010) dramatičnih društvenih, političkih i ekonomskih promena i previranja u samom Beogradu, Srbiji, ali i širem globalnom kontekstu.

U tom ključu, knjiga Raspevani Beograd ukazuje na kompleksnu interakciju real politike, identitetske politike, ekonomije medija i popularne kulture.

Analiza načina na koji je u muzičkim spotovima predstavljan Beograd može se, najzad, čitati i kao svojevrsni putopis kroz medijski urbani pejzaž naše prestonice, koji do sada nije tumačen ovako minuciozno i u tako širokom vremenskom rasponu”, navodi se u pozivu na ovaj događaj.

Pitanja

Kako se muzički video razvijao u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji; da li je NNM (novokomponovana narodna muzika) seoski ili gradski medijski fenomen; ko su „seljaci”, „džiberi” i „papci” i kakav im je muzički ukus; kako definisati turbo-folk na najmanje 36 načina; šta je „jaranizacija” i da li je Bijelo dugme stvorilo ili uništilo jugoslovenski rok; da li je Novi Beograd socijalistička spavaonica, postsocijalistički geto ili najneoliberalnija opština u Srbiji? – ovo su samo neka od pitanja koja se razmatraju u knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari