Ratom, a ne politikom

Mihiz i Čosić uzdižu 70-ih i 80-ih „ustanike i patriote” (Karađorđeviće) nasuprot „političarima i mlakonjama” (Obrenovići i socijalističke birokrate). Ovi drugi su, po njima, politikom Srbiju izdali, i ako nećemo izdaju ostaju samo pobuna i rat. Ćosić je podržao Miloševića, Mihiz opoziciju koja je pravila paravojsku
Tragedija jednog naroda - Kako je Borislav Mihajlović Mihiz sluđivao Srbe (7)

Ostavite komentar


  1. Rukovodstvo SAPV je bilo ,,avangardnije““““ u svojoj kritici kako pozicija SKS tako i kritičke inteligencije. Čist aparthejd, bez obzira na nacije, između onih kojima je Kardeljijana omogućila da postanu još bogatiji u odnosu na one koji su postajali još siromašniji. Naravno sprovođen sa revolucionarnih i komunističkih pozicija. Cenim da primeri Hamdije Pozderca i nekih makedonskih funkcionera, Vasilija Đuranovića, ukazuju na svest o tom odnosu i u drugim ex-yu republikama. To je mogla biti interesantna platforma ali je desno krilo kritičke inteligencije bilo jače, ipak su ga vodili stari, iskusni agitpropovci.

  2. Zanimljiv feljton jer osvetljava važne periode, događaje i ljude u njima u Srbiji i Jugoslaviji s druge i ne često osvetljavane strane što, inače, potvrđuje moje lično mišljenje o politici – da ruši da bi stvarala i stvara da bi rušila, s tim da u odnosu stvaralaštva i rušenja Srbija, a na žalost, ima ubedljivo najgori saldo u Evropi. Jer samo dva svetska rata s oko stotinu miliona poginulih nisu zaobišla nikoga.
    Na pitanje šta ljude u Srbiji nagone da rade protiv sebe ukazivali su mnogi, Arčibald Rajs, na primer, ali i mnogi drugi, autor je sam naveo neke.
    Ne verujem da je to istorijska matrica koju je izrekao Sveti Sava i koja važi do današnjih dana – istok na zapadu i zapad na istoku jer je u pitanju duhovna i kulturološka matrica, nikada i ekonomska.
    Ne znam da li se od tada do danas, a dobro poznajem ekonomsku istoriju više trgovalo i ekonomski sarađivalo s drugima, no sa zapadnim zemljama, ne uzimajući u obzir period otomanake okupacije, pa čak i tada. Svaka srpska vlast uključujući i aktuelnu je, ima hiljadu godina, ekonomski okrenuta zapadu.
    ožda je gospodin Đorgović u pravu kada akcenat stavlja na ljude, mada ne bih bio izričit i rekao, e ovi ili oni. Odavno sam čitao šta je Jovan Cvijić pisao i govorio o prirodi naših ljudi, a nimalo nije afirmativno.
    išljenja sam da u svakoj zemlji ima i ovakvih i onakvih, međutim Srbija je nakon 1804. godine neumerena u svojim apetitima i bez kompasa što to je najbolje opisao Miloš Crnjanski u svojim romanima. Ove karakteristike su rađale i rađaju upravo takve ljude.
    Uzgred, nasmejao sam se kada sam pročitao doskočicu o ukoru u listu Borba. Tih četrnaest kolometara puta i jesu najduža beogradska ulica, ako ni zbog čega drugog ono zbog činjenice da se zemlja do ulaska u samo Pančevo katastarski vodi na Opštinu Palilula što, priznaćete i nije baš u redu jer su, na primer, bunari s kojih se grad oduvek snabdevao pijaćom vodom administrativno na teritoriji druge opštine. I sad treba ulagati u njih ?

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.