ravno selo film festivalFoto: Vidoje Manojlović

Pod tradicionalnim sloganom „Selom kruže filmske priče“ u nedelju, 30. juna u Ravnom Selu završen je 7. Ravno Selo Film Festival, međunarodni festival prvog ili drugog filma. Tokom četiri dana festivala prikazano je više od 40 filmova iz 19 zemalja, a na svečanom zatvaranju dodeljene su i vredne nagrade.

Zlatni klip za najboljeg reditelja uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 EUR pripao je rediteljki Selin Song za ostvarenje “Prošli životi” (SAD, Južna Koreja). Žiri je u obrazloženju nagrade ovaj film okarakterisao kao “priču koja na suptilan način duboko emotivno dodiruje bioskopsku publiku terajući je da se zamisli nad pitanjem šta je ono što je zaista važno u našim životima, i da li ćemo te živote podrediti ljubavi, ili ćemo ljubav podrediti životu”.

Zlatni klip za najbolji film i novčana nagrada u iznosu od 1.000 EUR dodeljeni su za film “Nedelja” (Srbija) snimljen po scenariju Stefana Boškovića i u režiji Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića. “Biografska priča inspirisana istinitim događajima iz života jednog od najomiljenijih pevača sa ovih prostora pretočena je u film izuzetne poetske snage koji odlikuje kvalitetan ritam u vođenju radnje, respektabilan produkcioni domet, fascinantan glumački ansambl i sjajan prijem kod publike”, navodi se u obrazloženju žirija.

Dodelom nagrada svečano zatvoren 7. Ravno Selo Film Festival 1
Foto: Vidoje Manojlović

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike i nagrada u iznosu od 500 EUR dodeljeni su filmu “Poslednji strelac” (Srbija) reditelja Darka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi. U obrazloženju odluke navedeno je da je “ovaj uzbudljivi triler, pun neočekivanih obrta i napetih scena, držao publiku u iščekivanju i stalnoj tenziju od početka do kraja”.

Zlatni klip za najbolji dokumentarni film uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR dodeljen je za film “P ozivi” (Poljska) koji je režirao Ming-Vej Ćiang, “zbog toga što je uspeo da nas uroni u srce jedne prostorije u kojoj kao da se smestio ceo svet i prikaže svu apsurdnost, bol i tragiku, koje svakoga dana, kao u nekom napetom trileru, proživljavaju operatori hitnih službi.”

Posebno priznanje (Special mention) žiri je dodelio filmu “Panorama” (Brazil) Džuli Gava i Daniel Leao “zbog toga što nas je podsetio na to da jednostavne amaterske fotografije imaju neverovatnu moć da pokrenu naše unutrašnje procese, probude u nama asocijacije i sećanja i dovedu nas u kontakt sa onim nevidljivim životnim tokom koji svi, koji se bave dokumentarnim filmom, pokušavaju da uhvate”.

Plaketa Prvi metar za najbolji studentski film uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR dodeljena je rediteljki i scenaristikinji Tini Veličković za film “Tuga” (Severna Makedonija). U obrazloženju žirija stoji da je ovaj film “vešto vođena priča, koja kroz glavnog junaka koji se bori sa posledicama tragedije koja mu se dogodila, vrši svojevrsnu sondažu i vivisekciju društva na vrlo zreo način”.

Dodelom nagrada svečano zatvoren 7. Ravno Selo Film Festival 2
Foto: Vidoje Manojlović

I ove godine kompanija GORKI LIST dodelila je nagradu za najboljeg mladog glumca ili glumicu festivala u novčanom iznosu od 1.000 EUR, a nagrada je pripala Luni Pilić za ulogu Janje u filmu “Sveta obitelj” (Hrvatska). U obrazloženju nagrade navedeno je da je ova glumica “odmerenim, suptilnim sredstvima pristupila veoma komplikovanom glumačkom zadatku i uspela da uverljivo odigra višeslojan kompleksan lik epohe šezdesetih godina 20. veka”.

Žiri glavnog takmičarskog programa činili su glumica Ana Lečić, reditelj Marko Novaković i glumac Miodrag Radonjić. Filmski montažer i profesor FDU Dragan Dimčić bio je predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa “Kratkih 100 minuta”, a reditelj Nemanja Ćipranić predsednik jednočlanog žirija selekcije studentskog filma.

Lazar Ristovski, osnivač festivala, na ceremoniji zatvaranja je rekao: „Svih ovih sedam godina borili smo se da festival bude sve vidljiviji i mislim da smo u tome uspeli. Veliku pomoć u tome ste nam pružili vi, koji ste svake večeri popunjavali gledalište ne samo svojim prisustvom, već i svojim duhom i podrškom da ovaj festival i Dom kulture budu ono što jesu.

A to je budućnost ovih mladih ljudi. Dobili smo jedan od najlepših kulturnih prostora u celoj Srbiji i sada nam ostaje da taj Dom predamo mladim ljudima koji ovde pohađaju osnovnu školu, kao i onima koji su završili školu i odlučili da ostanu ovde. Čvrsto verujem da među ovim mladim ljudima sigurno postoje i oni koji će napraviti velike karijere“.

Dodelom nagrada svečano zatvoren 7. Ravno Selo Film Festival 3
Foto: Vidoje Manojlović

Na zatvaranju festivala održana je i projekcija đačkih filmova filmske radionice festivala, a filmski program završen je projekcijom filma “Nedelja” Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića o čuvenom pevaču narodne muzike Džeju Ramadanovskom. Pre same projekcije, ekipa filma poklonila se publici, dok je glavni glumac Husein Alijević Husa otpevao čuveni Džejev hit po kome je naslovljen film.

Lice u fokusu Festivala ove godine bila je Ana Lečić, a raznovrsnu internacionalnu selekciju filmova pripremili su selektor glavnog programa Dragan Jeličić i selektor dokumentarnog programa “Kratkih sto minuta”  Igor Toholj. Prikazano je i devet ostvarenja u programu studentskih filmova, 15 filmova u okviru smotre kratkog đačkog filma “Filmić”, kao i jedna specijalna projekcija.

U okviru pratećeg programa 7. Ravno Selo Film Festivala održana je i radionica za sinhronizaciju crtaća koju su vodili glumci Vesna Paštrović i Marko Marković, kao i likovna kolonija sa temom “Dvorište vetrenjače”.

Festival će ostati upamćen i po koncertnim nastupima i kulturno-umetničkim programima kako velikih domaćih glumačkih i vokalnih zvezda, tako i lokalnih umetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari