Razgovori o kulturi, umetnosti i istoriji 1Vladislav Bajac

Jedan od srpskih poznatih pisaca, Vladislav Bajac, 29. maja održao je predavanje na temu svoje objavljene knjige pod nazivom „Hamam Balkanija“ na događaju „Razgovori o kulturi, umetnosti i istoriji“, koji se organizuje svakog meseca na različitu temu i sa različitim gostima.

Bajac se tokom razgovora dotakao nekih veoma interesantnih tačaka. Kako se navodi u saopštenju, Bajac je objasnio kako je sudbina dva grada (Istanbul – Beograd), zajedno sa Mehmet-pašom Sokolovićem, nepovratno ispreplitana, da je spajanje dva različita društva imalo uticaje sa aspekta kulture i društva i da bi nam ovi ratovi bili sasvim besmisleni ukoliko bismo se skoncentrisali na zajedničku kulturu pronalazeći sličnosti, dakle, ukoliko bismo istoriju čitali unazad, a ne osvrtanjem na različitosti po kojima se piše istorija.

Dok je sa svojim čitaocima delio intrigantna otkrića o kojima je pisao u svojoj knjizi, Vladislav Bajac potpisivao je za njih srpko, englesko i tursko izdanje svoje knjige. Čitaoci su na koktelu imali priliku da obiđu Institut Yunus Emre i da dublje popričaju sa piscem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari