Seminar Kapilarne reforme i nova kultura učenja, na kome će biti predstavljena dosadašnja iskustva škola učesnica, kao i planirani razvoj projekta Internest, biće održan danas i sutra u Maloj sali Doma omladine.


Internest je projekat koji u proteklih sedam godina realizuje Udruženje Biblioteka plus, a koji podstiče preobražaj školske biblioteke u infoteku i svojim programima unapređuje medijsku kulturu u srednjim školama u Srbiji, stvarajući uslove za razvoj društva znanja.

– Internest je projekat transformacije školskih biblioteka u informativne centre i kreativne prostore. Multimedijalno proširivanje knjiga i rada na oblicima medijske kulture, upravo je ono što nedostaje našem kurikulumu. Na ovaj način, đaci i profesori ne samo da imaju načina da se upoznaju sa medijima, već i koriste medije kao stvaralački potencijal – kaže za Danas Zoran Hamović, autor projekta Internest, i dodaje da taj kreativni ambijent za vannastavne aktivnosti motiviše samostalna istraživanja, podstiče povezivanje talentovanih učenika, predavača iz škole i stručnjaka van nje.

Prema njegovim rečima, na godišnjem nivou projekat se realizuje konkursima na kojima učestvuju timovi srednjih škola. Njihov projektni zadatak se zasniva na multimedijalnom proširivanju štampanih knjiga, a projektni timovi predstavljaju svoje radove u kategorijama: internet prezentacija, interaktivni kviz, strip/grafički narativ, PR kampanja, edukativna kompjuterska igra, kratki film, scenski spektakl, zvučna knjiga/radio drama i nove medijske forme. Ove godine je potvrđeno učešće u projektu 21 škole iz Beograda i Srbije.

– Medijska povezanost je samo osnovni potencijal, a svrha je razvijanje komunikacija koja su šire od grada ili škole u kojima se naši projektni timovi nalaze. Prvi put mi đake stavljamo pred jedan zadatak, a to je preuzimanje odgovornosti za svoje ideje. To znači da se oni uče kako da plasiraju svoje ideje, kako da ih materijalizuju, odnosno kako da tragaju za sredstvima i partnerima – objašnjava Hamović.

Nakon predavanja u školama i tematskim radionicama, koje omogućavaju pripremu iz oblasti medijske pismenosti, i poseta učenika medijskim kućama, projektni timovi biće predstavljeni na završnoj manifestaciji – Četvrtom festivalu kreativnosti, 24. i 25. maja. Najbolji projektni timovi po oceni stručnog žirija biće nagrađeni, a prva nagrada je studijsko putovanje u neku od zemalja Evropske unije.

U oblikovanje i realizaciju programa uključeni su profesori Filološkog, Filozofskog, Fakulteta političkih nauka Beogradskog univerziteta, Univerziteta umetnosti, Fakulteta za medije i komunikacije, kao i profesori srednjih škola, stručnjaci iz Instituta za pedagoška istraživanja, Centra za obrazovne politike, Narodne biblioteke Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i profesionalci iz oblasti medija i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari