Realne porodične vrednosti u radovima umetnika Mirze Čizmića od 6. septembra u Galeriji X Vitamin 1Foto : Promo - " Volim te Martine" 2021, impregniran papir

“Solo show”, Mirze Čizmića, umetnika bosanskog porekla s adresom u Helsinkiju počeće 6. septembra od 20 sati u Galeriji X Vitamin (Resavska 19) kada će ovaj autor po prvi put predstaviti svoje radove beogradskoj publici.

Kulturološke odrednice Čizmićeve umetničke prakse su očigledne u ambijentima svakog njegovog rada.

“Isprva bizarni prizori, neshvatljivi odnosi i duhoviti elementi dekonstruišu neobičnu (međutim, nama jako poznatu) porodičnu dinamiku i heteronormativnu matricu. Gotovo kinematografske scene u kojima su vizuelni parametri bliski socijalnoj estetici Jugoistočne Evrope, upućuju nas ka jednosmernom zaključku, ali samo na prvi pogled”, primećuje autor teksta za katalog ove izložbe Brajan Vojinović, dodajući da su u ovim radovima porodica i porodične vrednosti prikazani u svojoj realnosti, a ne idealu koji bi trebalo da predstavljaju.

Realne porodične vrednosti u radovima umetnika Mirze Čizmića od 6. septembra u Galeriji X Vitamin 2
Foto: Promo X Vitamin, „Četiri Jahača apokalipse“, 2022, impreniran papir

Istoričarka umetnosti Aida Bičakčić u Čizmićevim radovima vidi eho sećanja, koja, kako kaže, nisu samo neuhvatljiva nego i nepouzdan i promjenjiv predmet čežnje koji mijenjamo i prilagođavamo ga zavisno od konteksta u čijem okviru za njima posežemo.

– Upravo karakter sjećanja omogućio je igru provokativnih narativa koja će postati središtem stvaralačkog promišljanja Mirzinih posljednjih slikarskih ciklusa. Mirza je oduvijek slikar i ta sposobnost jedino je što ga određuje. Slikarstvo kao kontinuitet njegovog života zrcali sve slojeve koji ga čine dječak – zabavljač – izbjeglica – fudbaler – adolescent – slikar – Bosanac – porodica – Šveđanin – Finac – akademski slikar – otac – suprug. – zaključuje Aida Bičakčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari