„Reciklirane strukture“ Petra Sibinovića u Užicu: Skulpture od prerađenih plastičnih materijala (FOTO) 1Petar Sibinović/Foto: N. Kovačević

Skulptorske strukture vajara Petra Sibinovića, neobičnih i dinamičnih formi, apstraktnih izraza, raznih veličina i boja, koje su izrađene reciklanjem plastičnih materijala, izložene su u Gradskoj galeriji Užice i mogu se pogledati do 5. oktobra.

Postavku „Reciklirane strukture“ čine skulpture i kompozicije od polietilena, recikliranih čepova, plastičnih flaša, cevi, igračaka i sličnih predmeta koji se svakodnevno koriste i tretiraju kao otpad i štete životnoj sredini.

Radovi su plod njegovog istraživanja i zahtevnog tehnoškog procesa, kojim se materijali zagrevaju i intervencijom umetnika preoblikuju u vajarske forme.

„Reciklirane strukture“ Petra Sibinovića u Užicu: Skulpture od prerađenih plastičnih materijala (FOTO) 2
Foto: N. K.

„Ne znam da li sam ikad poželo da mojim skulpturama nekome nešto poručim. Voleo bih da ljudi sagledaju to šta sve možemo da uradimo sa materijalima koje smatramo otpadom i najvećim zagađivačima životne sredine. To može da bude i estetski element, a ne samo đubre i zagađivač životne sredine“, navodi autor.

„Reciklirane strukture“ Petra Sibinovića u Užicu: Skulpture od prerađenih plastičnih materijala (FOTO) 3
Foto: N. K.

S jedne strane, objašnjava, materijal koji koristi „opravdano doživljava kao izvor negativnih ekoloških trendova današnjice“, a sa druge strane ga, „na ličnom kreativnom nivou, vidi kao riznicu pozitivnog za skulptorski rad“.

Za karakteristiku određenih veštačkih polimera koji „imaju moć da se vraćaju iz jednog u drugo agregatno stanje“, navodi da mu je „posebno dragocena u radu“.

Ta „alhemijska odlika“ je, navodi, „presudna za radni proces jer mu  omogućava eksperimentisanje“, tokom topljenja i hlađenja takvih materijala.

„Reciklirane strukture“ Petra Sibinovića u Užicu: Skulpture od prerađenih plastičnih materijala (FOTO) 4
Foto: N. K.

„Sve to doživljavam kao poligon za igru, laboratoriju u kojoj kreiram oblike, koristeći se stečenim i naučenim, ali i intuicijom“, objašnjava umetnik.

Vrlo često, priznaje, uprkos nastojanjima da u potpunosti kontroliše proces i materijal, događaju se „nenamernosti, koje se transformišu u dodatnu vrednost, a nekada u krajnji vizuelni impuls“.

Petar Sibinović je rođen 1986. godine u Valjevu, a živi i radi u Beogradu. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio doktorske studije.

Član je ULUS, umetničkih udruženja „Dimenzija“ i „Funnel“ iz Bukurešta i stvara u statusu slobodnog umetnika. Dobitnik više nagrada za skulpturu, crtež i sliku, a do sada je imao više od dvadeset samostalnih izložbi.

Nekoliko njegovih skulptura se nalaz u javnom prostoru, a neki radovi su deo državnih i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari