Reditelj Miloš Miša Radivojević, novi laureat Nagrade "Živojin Žika Pavlović": Žiki smo trajno dužni, jer nam je ostavio večnu vatru 1Foto Miroslav Dragojević

Autor čija su ostvarenja obeležila ovdašnju kinematografiju, reditelj Miloš Miša Radivojević, novi je laureat Nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, koja se tokom šesnaest godina, koliko je dodeljuje Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), pozicionirala kao jedna od najuglednijih na ovom prostoru.

Ovogodišnje, 16. izdanje LIFFE predstavljeno je danas na konferenciji za novinare u mts Dvorani, a kako je izjavio Radivojević, ova nagrada je najveće priznanje koje čovek može da dobije od svojih kolega i prijatelja, na ovakvom festivalu koji je na neki način specijalizovan za filmsku režiju.

– Nagrada „Žika Pavlović“ podrazumeva da nemate razloga da budete preterano ponosni, jer u stvari morate negovati sumnju da je možda niste zaslužili, ili da postoji neko ko je zaslužio više od vas. Ja sam sada u situaciji, dosta kasno, da dobro razmislim da li sam otplatio sve te rate koje dugujemo Žiki Pavloviću za taj plamen koji nam je dao, i prosto osećam da su ne samo Žikini đaci, Žikini učenici, kolege, nego čitava filmska umetnost, da smo mu trajno dužni, da smo na tom putu pokušaja da očuvamo nešto što se zove autorski film, jedan autentični filmski izraz koji neće da podlegne novcu i zakonima tržišta.

– Dakle, Žika nam služi kao neka vrsta večne vatre, da kad mi popustimo, da kada se naše lične vatre ugase, mi odemo pa obnovimo svoju vatru na toj velikoj Žikinoj vatri. Mislim da kako vreme prolazi, a moram da govorim o protoku vremena jer sam šezdeset godina na filmu, sve više nam je potrebno to što nam je Žika poklonio na početku, i zaista, mislim da ova nagrada ima veliki teret.

– Našao sam se u društvu dobitnka koji su zaista jedna reprezentacija jugoslovenskog filma – uz Slobodana Šijana, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića, Grlića, Dragana Nikolića, Bogdana Diklića, Radeta Šerbedžije, Mančevskog .

– Pripadam onoj generaciji koja je bolje reagovala na osporavanje nego na nagrade, i ne mogu da sprečim da mi srce ipak malo treperu – istakao je Miša Radivojević, koji je tokom višedecenijske karijere osvajao visoke nagrade na ovdašnjim i svetskim festivalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari