Reditelj Rajko Grlić: Generatore mržnje u ovim nesretnim sredinama s jednakim žarom i dalje finansiraju Srbija i Hrvatska 1Foto: Ivica Vojnić

Nakon što su u Mostaru srušili Stari Most, a prije nekoliko dana do zadnjeg kamena uništili Partizansko spomen groblje, u tom HDZ gradu koji već tridesetak godina gaji samo i isključivo mržnju, srušena je i kuća velikog humaniste Predraga Matvejevića. Čović koji vlada Mostarom, najbolji je prijatelj Dodiku koji vlada Banja Lukom. Mislim da je time sve rečeno o generatorima mržnje, ne samo one u prošlosti i sadašnjosti već i budućnosti

 

– Nakon što su u Mostaru srušili Stari Most, a prije nekoliko dana do zadnjeg kamena uništili Partizansko spomen groblje, u tom HDZ gradu koji već tridesetak godina gaji samo i isključivo mržnju, srušena je i kuća velikog humaniste Predraga Matvejevića – izjavio je za Danas Rajko Grlić, filmski reditelj, scenarist i pisac, komentarišući ovaj događaj.

– Osobno sam ga dobro poznavao. Bio je mudar i hrabar čovjek koji je devedesetih godina otišao u egzil, ali se nikada nije prestao boriti za humanističke ideale, za svoj Mostar. Njegova rodna kuća srušena je kako bi Mostar do kraja izbrisao Matvejevićevo ime iz svoje povijesti, jer graditelji nemaju što raditi u tom gradu rušitelja. Srušena je kuća za koju je u kandidaturi Mostara za Europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2024. najavljeno je „da će se urediti kao „Mediteranska kuća“, jer je Matvejević smjestio Mostar u „srce Mediterana“.

Prema rečima Grlića, Čović koji vlada Mostarom, najbolji je prijatelj Dodiku koji vlada Banja Lukom.

– Mislim da je time sve rečeno o generatorima mržnje, ne samo one u prošlosti i sadašnjosti već i budućnosti, koje u tim nesretnim sredinama s jednakim žarom finansiraju i Srbija i Hrvatska – ističe reditelj koji je svojim ostvarenjima obeležio jugoslovensku kinematografiju, i koji je, poput Matvejevića, takođe otišao u egzil zbog nacionalizma i ratnih događaja devedesetih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari