Rediteljka Olja Đorđević o novoj predstavi subotičkog pozorišta: Nušićev francuski period 1Direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica, Olja Đorđević, foto: Dejan Malagurski

Nušićev komad “Ne očajavajte nikad” je slabo poznat i retko izvođen, a razlog za to su izvesne manjkavosti u njegovoj strukturi, nedovršenosti likova i nerazrađenost glavne radnje, kaže u razgovoru za Danas rediteljka predstave i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici, Olja Đorđević.

Nova predstava je urađena po motivima Branislava Nušića, i biče premijerno prikazana u subotu, 26. februara, sa početkom u 19:30 časova.

“Nušić je ovaj komad pisao u mračnoj fazi svog života, kad je pokušavao da preboli smrt sina koji je poginuo u Prvom svetskom ratu”, navodi Đorđević.

On je tada odlučio, kako kaže, da se više ne bavi pisanjem komedija.

“Otišao je u Francusku, a tamo su ga prijatelji ubedili da napiše neku komediju kojom će pokušati da se probije na francusko tržište. Tako je nastao ovaj njegov komad, bez prepoznatljivog našeg mentaliteta, sa francuskim imenima i sa temom koja više podseća na Fejdoa, nego na Nušića”, napominje Đorđević.

Rediteljka Olja Đorđević o novoj predstavi subotičkog pozorišta: Nušićev francuski period 2
Foto: Narodno pozorište Subotica

Oljina rediteljska karijera je počela u srednjoj školi, na praksi iz predmeta Organizacija kulturnih delatnosti, kada je imala priliku da dve nedelje prisustvuje probama upravo ovog komada u režiji velikog Miroslava Belovića.

“Uz sve te probleme koje ova drama, nesumnjivo, ima, ona za mene ima veliku sentimentalnu vrednost. A reditelji najbolje rade kad ih se nešto lično tiče”, otkriva Đorđević.

Podseća da je glavnu ulogu tada igrao njihov pokojni kolega, Ivan Bekjarev, sa kojim je ona kasnije imala prilike i da sarađuje.

“Sećanje na njih su povod i razlog za ovu predstavu”, kaže Đorđević.

Prema njenom mišljenju, u društvu i vremenu u kome sada živimo upravo bi nam morao biti imperativ da stalno podsećamo sebe da nikada ne bi trebalo očajavati.

“Dovoljno je otvoriti dnevne novine i, kao Čehovljevi junaci, zapitati se – kako živeti? Ogorčenost je postala stil života. Sve se kreće brzo, sve je podjednako bitno i nebitno, lako je upasti u osećanje da ne postižete dovoljno, da nemate dovoljno, da niste dovoljni, ocenjuje Đorđević.

Ona smatra da je očaj tu neizbežan sledeći stepenik i depresija kao, valjda, najčešća dijagnoza savremenog doba.

“Lako je prepustiti se nezadovoljstvu, lako je osuđivati, lako je kritikovati, teško je biti miran u sebi i naći razumevanje, pre svega za sebe, pa onda i za druge. Ja ga još tražim…”, navodi ona.

Rediteljka Olja Đorđević o novoj predstavi subotičkog pozorišta: Nušićev francuski period 3
Foto: Narodno pozorište Subotica

Zbog svega toga, bilo joj je važno da upravo zbog ovog vremena, baš uprkos njemu, pošalju publici poruku sa plakata na zgradi Narodnog pozorišta u Subotici – “Ne očajavajte nikad”.

“Prihvatam da to, možda, zvuči naivno i detinjasto, ali uvek mi je bio bliži optimizam, makar i bezrazložni, ma koliko vremena bila mračna”, kaže Đorđević.

Prema njenim rečima, nijedan veliki pisac nikad ne prestaje da bude aktuelan, pa tako ni Nušić.

“Bez obzira na njegove društveno-političke kritike, on je, pre svega, veliki zbog izuzetnog poznavanja mentaliteta svog naroda. On ga jeste kritikovao, svojim neprevaziđenim humorom, ali uz dozu ljubavi i topline i razumevanja. Zbog toga nikada neće biti zaboravljen ili prevaziđen”, zaključuje Đorđević.

U predstavi “Ne očajavajte nikad” igraju glumci: Ljubiša Ristović, Ksenija Mitrović, Dimitrije Dinić, Kristina Jakovljević, Milan Vejnović, Jelena Mihajlović, Vladimir Grbić i Zoran Bučevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari