Reflektor teatar performansom prekinuo žurku 1Foto: Reflektor teatar

U dvorištu Dorćol Platz-a, Reflektor teatar večeras je prekinuo događaj povodom početka sezone „Post istina je laž” performansom, a sve što se čulo bilo je: „Ne mogu da dišem.”

Ekipa Reflektor teatra, nezavisne omladinske pozorišne produkcije iz Beograda, privukla je pažnju izvođenjem performansa nastalim povodom slučaja Džordža Flojda, nedavno ubijenim Afroamerikancem. „Ne mogu da dišem”, jedina je rečenica koja se mogla čuti od glumaca i glumica koji su tačno osam minuta i 46 sekundi pre toga nepomično stajali na sceni.

Reč je o vremenu koje je Džordž Flojd proveo ležeći na betonu, tokom kog mu je jedan od policajaca kolenom pritiskao vrat, što ga je i dovelo do smrti.

Ovaj slučaj izazvao je ogromne reakcije, a brojni ožalošćeni i ožalošćene, te borci i borkinje za ljudska prava, iskoristili su 8 minuta i 46 sekundi kao vreme tišine kojom su odali počast Flojdu, kako na komemoraciji u Mineaoplisu tako i na protestima širom sveta.

„Nažalost se vekovima, decenijama, godinama dešava rasno zasnovano nasilje, i situacija se ne poboljšava. Moramo da prestanemo da se pravimo da ne postoji problem. Borba za jednakost, međusobno poštovanje i dijalog moraju da budu naša svakodnevica i deo svih nas. Cilj nam je bio da osvestimo ljude o rasno zasnovanom nasilju, nedostatku javne svesti o temi rasizma, kreiranju stereotipa i nasilnom ponašanju”, rekao je Marko Panajotović, direktor Reflektor teatra, povodom održavanja performansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari