Neue_Pinakothek,_entrance

Na konferenciji za štampu prošle nedelje generalni direktor Bavarskih državnih zbirki prof. dr Mac je saopštio da će ove godine biti izložena likovna dela Džefa Kuna, akcionističkog umetnika Flaca i drugih majstora.

Generalni direktor rekao da je i broj posetilaca, nakon pauze u vreme pandemije, ponovo u uzlazu i da se saniranje Nove Pinakoteke, koja je zatvorena od 2019, nastavlja i očekuje da će do kraja 2029. biti otvorena.

Isprva je 2025. bila zacrtana kao datum završetka radova, ali ispostavilo se da će radovi potrajati 11 godina.

U ovom muzeju je pohranjena evropska umetnost 19. veka a otvoren je 1981.

Od januara 2019. zatvoren je zbog generalnog renoviranja.

Reč je o protivpožarnoj, klimatskoj i tehnici sigurnosti koji su morali biti osavremenjeni, a krovovi, kroz koje je prodirala voda u izložbene hale i prostorije, moraju se takođe rekonstruisati.

Uz to je potrebno da se uklone materijali sa azbestom za koji se danas zna da je toksičan.

U prvom kvartalu 2029. Zavod za gradnju predaće temeljno sanirano zdanje Nove Pinakoteke.

Generalni direktor prof. dr Mac, nakon iskustva sa rekonstrukcijama ovakvih dimenzija, na svojim prethodnim službovanjima u Berlinu i Drezdenu, sa optimizmom poručuje: ”Ja polazim od toga da će Nova Pinakoteka do kraja 2029. biti ponovo otvorena.”

Na konferenciji za štampu je nagovešteno da će ove godine uslediti izložbe: Rahele Rajs (1664 – 1750), izložba modela slika Albrehta Direra i Luke Kranaha Starijeg, Rubensa, Brojgela i Madone u vencu ruža, zatim prominentnog akcionog umetnika Flaca, a u muzeju Brandhorst slike pop-star umetnika Andi Vorhola i Kita Heringa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari