Britanski reditelj Piter Grinvej odlučio da u svom delu „The Nightwatch“ osvetli mnoge tajne Rembrantovog stvaralaštva, i finalni rezultat je mogla da vidi publika na Venecijanskom festivalu. U osnovi priča filma istražuje ulogu tri žene u Rembrantovom životu i uticaj njegovog kućnog života na slike ovog majstora svetla iz senke iz 17.

Britanski reditelj Piter Grinvej odlučio da u svom delu „The Nightwatch“ osvetli mnoge tajne Rembrantovog stvaralaštva, i finalni rezultat je mogla da vidi publika na Venecijanskom festivalu. U osnovi priča filma istražuje ulogu tri žene u Rembrantovom životu i uticaj njegovog kućnog života na slike ovog majstora svetla iz senke iz 17. veka. Međutim, to je i priča o slavnoj Rembrantovoj slici „Noćna straža“ (Amsterdamska musketarska milicija), koja zbunjuje stručnjake već vekovima.

Vai Ka-fai: Kinezi ne snimaju samo akcione filmove

Film iznenađenja ove godine na Lidu je bio „Ludi detektiv“ honkonških reditelja Džonija Toa i Vai Ka-faia. U pitanju je psihološki triler o lovu na serijskog ubicu.

„Likovi sa više lica pokazuju mnoge đavole koje nastanjuju našu dušu“, rekao je i filmu reditelj Vai i dodao da ovo ostvarenje treba da pokaže kako „nije tačno da Kinezi umeju samo da snimaju akcione filmove“.

Ovo je druga godina za redom kako film iznenađenja dolazi iz produkcije kineskih stvaralaca. Direktor festivala Marko Miler je ubacio instituciju „filma iznenađenja“ 2004. godine, kada je preuzeo festival na Lidu, i do sada su to sve bili filmovi iz Azije.

„Ne mogu da dokažem svaku činjenicu, ali ih ne možete ni pobiti“, naglasio je Grinvej. Interesantno je da sam Rembrant nije omiljeni slikar britanskom reditelju, tako da u filmu postoji određena doza kritičnosti. „Za mene je Rembrant ponekada kao Holivud – suviše senzacionalan“, naglasio je Grinvej uz napomenu da je bogati i uspešan slikar sličan amalgamu Bila Gejtsa i Mika Džegera.
Sam Grinvej je studirao umenost i slikao. Za Rembrantovu „Noćnu stražu“ kaže da je dugo vreme ikona, deo „kulturnog turizma“. Za nju postoje ne manje od „51 misterije“ – od onih zašto senka pada baš na tu osobu, do toga šta tu taj pas traži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari