remont nuaFoto: Marija Konjikušić

Remont – nezavisna umetnička asocijacija objavila je da se gasi nakon 25 godina rada, a u nastavku prenosimo njihovo saopštenje.

Nomen est omen je dosta uticalo na naš način rada, ali „remont“ koji podrazumeva analognu logiku i povezivanja raznih elementata koji zajedno, pokrećući jedni druge, čine celinu mehanizma, u digitalnom dobu više nije funkcionalan.

Nakon 25 godina istrajnog rada, odlučili smo da se povučemo!

1.oktobra 1999. godine Remont NUA su osnovali umetnici i istoričari umetnosti, sa namerom da se stvori dinamičan i nezavisan vaninstitucionalni okvir za profesionalnu razmenu znanja i iskustva.

Sve vreme postojanja, udruživanjem ličnih kapaciteteta i angažmana, bavili smo se aktuelnim problemima, unapređenjem uslova i načina rada na savremenoj vizuelnoj i nezavisnoj umetničkoj sceni.

Kroz različite izložbene i druge formate, eksperimente, formalne i neformalne debate, povezivanjem sa sličnomišljenicima, preispitivali smo ulogu koju umetnik i umetnost zauzimaju u savremenom društveno-političkom okruženju i sistemu.

Trudili smo se da pratimo promene, koristimo savremene alate, ali svesni smo da su se okolnosti promenile.

„Do viđenja i hvala na svim ribama": Remont se gasi posle 25 godina 1
Foto: Marija Konjikušić

Savremena umetnička praksa koja je bazirana na propitivanju društvenih vrednosti, promišljanju, analizi, targetiranju problema, subverziji hipokrizije i pristajanja na politički proklamovane vrednost, u javnom prostoru je potisnuta komercijalizacijom, mediokritetstvima u obliku „lepe dekorativne umetnosti“, produkcijom jednokratnih događaja i kratkoročnih „projekata“ upitnog smisla s jedne strane i banalnim aktivizmom, s druge.

Ta zamena teza, potpomognuta kulturnim politikama i medijima, u široj javnosti stvara sliku da je sve u redu.

Propagiranje i veličanje identiteta baziranog na banalizaciji i zloupotrebi postulata nacionalnih vrednosti, insistiranje na partijskoj pripadnosti, marginalizacija kritičkog mišljenja, budžetsko finasiranje “podobnih” u lokalnom kontekstu i rigidni uslovi i kriterijumi inostranih donatora, ugrozili su našu motivaciju i veru u smisao borbe za bolje razumevanje snage i značaja savremenih umetničkih praksi.

Odavno smo odustali i od Evropskih i sličnih donatorskih konkursa koji eksplicitno zadaju teme i formate, insistiraju na formalnom partnerstvu, opterećuju administracijom i kastriraju razvoj drugačijih (realnih) potreba i kapaciteta.

Vrednost prepoznatosti organizacije na osnovu onoga šta i kako radi, a koje je kandiduje za podršku donatora uslovljena je smišljanjem NOVOG I NOVOG, na uštrb uspostavljanja stabilnosti, razvoja i unapređenja postignutog.

Ovaj apsurd preopterećuje, iscrpljuje, i ne samo da dovodi do burnout-a, već i obesmišljava suštinu.

U okruženju opterećenom hipokrizijom na svim nivoima, verujući u značaj i snagu individualne kreativnosti i kolektivnog rada, neopterećenog tržištem, kreativnim industrijama, unapred definisanim inputima i političkim opredeljenjima, na ovakve trendove i uslove rada, ne možemo i ne želimo da pristanemo.

„Do viđenja i hvala na svim ribama": Remont se gasi posle 25 godina 2
Osnivačka skupština, arhiva Remonta

Neodustajući od svojih uverenja i vrednosnog sistema, povlačimo se i odlazimo u modus preispitivanja i presabiranja.

Zahvaljujemo se prijateljima, kolegama i svima koji su nas podržavali i zaista razumeli. Svima drugima poručujemo: „Do viđenja i hvala na svim ribama.“ 1

ODJAVA
Program 1 – 26. oktobar 2024.
Remont NUA, Maršala Birjuzova 7, Beograd

1. oktobar u 18 časova – VOĐENJE: Kroz 25 godina Remonta vas vode Darka Radosavljević-Vasiljević, Miroslav Karić, Marija Radoš i Jelena Mijić.
11-18. oktobar – Izložba “GolaŽužaVlada – SVE OVE GODINE”, 15. festival Novo doba
21-23. oktobar – RASPRODAJA
26. oktobar – završna ODJAVA + Danijel Kovač: audio i video performans

1  Daglas Adams, Autostoperski vodič kroz galaksiju:“Zanimljivo je da su delfini odavno znali za uništenje koje je pretilo planeti Zemlji i da su mnogo puta pokušavali da upozore čovečanstvo na opasnost; ali njihovi pokušaji uspostavljanja kontakta uglavnom su tumačeni kao zabavni pokušaji šutiranja fudbalskih lopti ili zviždukanja da bi dobili malo hrane i zbog toga su oni najzad odustali i napustili Zemlju na sopstveni način pre nego što su stigli Vogoni. Poslednja poruka koja je ikada stigla od delfina pogrešno je protumačena kao iznenađujuće spretan pokušaj izvođenja dvostrukog salta unazad kroz obruč uz istovremeno zviždanje pesmice ‘Zvezde gledaju na nas’, ali, zapravo, poruka je glasila: Do viđenja i hvala na svim ribama.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari