pen centarFoto: Pen centar logo

Održavanje 82. kongresa Međunarodnog PEN-a i obeležavanja 90 godina Srpskog PEN centra bio je povod za konferenciju za štampu održanu u prostorijama PEN-a.

„Razgovaralo se o veoma zanimljivim stvarima, zasedanja su bila vrlo dinamična, podneli smo nekoliko rezolucija o teškom položaju pisaca i novinara u svetu“, kazala je Vida Ognjenović, predsednica Srpskog PEN centra i potpredsednica Međunarodnog PEN-a, dodajući da se u mnogim zemljama pisci hapse, ne osećaju se sigurno u svom svakodnevnom životu, novinari stradaju zbog teksta, zbog rečenice u tekstu, a kamoli zbog fotografije koja nije podobna, na kojoj nije lice onakvo kakvo bi želeo onaj koje na slici.

„Represije su velike, u svetu su zatvori puni pisaca, novinara i istaknutih intelektualaca, opozicionara“, ukazala je Ognjenović ističući da se upravo o rezolucijama razgovaralo šire nego obično jer su bili prisutni ljudi koji imaju zatvorsko iskustvo ili ga očekuju ili mogu da referišu o tome zašto što su im prijatelji ili neposredni saradnici uhapšeni.

Dodala je da je jedna od tema bila i ozbiljno razmatranje autorskih prava. Prvi pun na PEN-u je doneta deklaracija odnosno manifest o autorskim pravima o kojoj se govori o „bastardizaciji“ odnosno kršenju autorskih prava naročito u digitalnim izdanjima gde pisac ne može da prati šta se događa s njegovim delom. Tome treba dodati i ogroman broj falsifikata, plagijata i svega drugog što ni pisac ni njegov agent ne mogu da isprate. „Doneli smo deklaraciju u kojoj se kaže da bez dozvole vlasnika autorskih prava, a u najvećem broju slučajeva su to autori ili njihovi agenti, delo se ne sme izvoditi ili publikovati na bilo koji način“, rekla je Vida Ognjenović.

Ovom prilikom održan je i sastanak Balkanske PEN o boljoj saradnji. Za novembar je u Beogradu zakazan sastanak, jer srpski Pen centar ove godine slavi 90 godina od osnivanja. Ove godine se održava regionalna bijenalna konferencija na književne teme koja je posvećena književnoj kritici. Oba događaja će se odigrati u Beogradu od 24. do 27. novembra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari